Γάλλοι αγρότες: Μπλοκάρουν τις παραδόσεις στα σούπερ μάρκετ

Μέρες πριν από την ετήσια έκθεση Salon d'agriculture στο Παρίσι, οι Γάλλοι αγρότες ξεκινούν ένα νέο κύμα διαμαρτυριών, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την έλλειψη προόδου σε βασικά ζητήματα.

Στα νοτιοδυτικά, αγρότες στις περιοχές Pays-Basque και Τουλούζης έχουν στήσει οδοφράγματα, εμποδίζοντας την παράδοση τροφίμων και άλλων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Από το Σαββατοκύριακο, αποθήκες αλυσίδων όπως Lidl, Intermarché, Super U και Netto έχουν μπλοκαριστεί με λάστιχα, παλέτες και σκουπίδια.

Παράλληλα, αγρότες κοντά στη Μασσαλία πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ τους, κατασκηνώνοντας έξω από το Μουσείο Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τα αγροτικά συνδικάτα, η κυβέρνηση, παρότι έδωσε υποσχέσεις κατά τις προηγούμενες διαμαρτυρίες, δεν έχει υλοποιήσει καμιά ουσιαστική αλλαγή. Ο θυμός παραμένει έντονος, με τον πρόεδρο του FNSEA, Αρνό Ρουσό, να δηλώνει: "Δεν επειδή οι αγρότες επέστρεψαν στις φάρμες τους, το θέμα έχει τελειώσει."

Προηγουμένως, ο κ. Rousseau είχε προειδοποιήσει για νέες κινητοποιήσεις εάν δεν υπάρξουν "συγκεκριμένες ενέργειες" προς υλοποίηση των συμφωνιών που έλαβαν χώρα πριν από τις 24 Φεβρουαρίου.

Οι διαμαρτυρίες έρχονται ως συνέχεια των εκτεταμένων κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα νωρίτερα φέτος, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για την κατάργηση φορολογικών απαλλαγών, το αυξημένο κόστος ζωής και την έλλειψη προστασίας έναντι εισαγόμενων προϊόντων.

Παρότι η κυβέρνηση αναστρέψει την κατάργηση της φοροαπαλλαγής και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις, οι αγρότες παραμένουν δυσαρεστημένοι από την αργή πρόοδο και την έλλειψη σαφών δεσμεύσεων.

Η έκθεση Salon d'agriculture, η οποία λαμβάνει χώρα στο Παρίσι από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου, αναμένεται να τεθεί στο στόχαστρο των διαμαρτυριών, με τους αγρότες να επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις