Τσαυτάρης: Το χάσμα τιμών από το χωράφι στο ράφι λύνεται, εν μέρει, από τις αγορές παραγωγών

Την άποψη ότι το χάσμα τιμών από το χωράφι στο ράφι λύνεται, εν μέρει, μέσω των αγορών παραγωγών, «των λεγόμενων farmers market όπου ο ίδιος ο παραγωγός χωρίς να παρέμβει κανείς ενδιάμεσος έρχεται στην αγορά και πουλά τα προϊόντα του», εξέφρασε, ο Καθηγητής στο τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ και πρώην υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Τσαυτάρης πιστεύει ωστόσο ότι μεμονωμένα κανένας αγρότης δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μια τέτοια ζήτηση και σχέση με τον πελάτη, «αλλά τα συλλογικά όργανα των αγροτών, οι ενώσεις, μπορούν να το καταφέρουν και θα είναι ευχής έργο, γιατί θα υπάρξει άμεσα επικοινωνία και δεσμός μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή, χωρίς να παρεμβαίνουν τα ενδιάμεσα βήματα».

Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση αν τελικά οι αγρότες διεκδικούν από την κυβέρνηση ή από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι διεκδικούν και από τους δύο, επεξηγώντας ότι «η αύξηση της τιμής του πετρελαίου [ήταν αυτή που] οδήγησε σε αδιέξοδο, σε ό,τι αφορά τα μηχανήματα και τα εργαλεία των αγροτών. Γι αυτό και διαμαρτύρονται και ζητούν χαμηλότερη τιμή για να ανταπεξέλθουν».

Υπενθύμισε δε, ότι έμμεσα και όχι μόνο άμεσα για την τιμή του, «το πετρέλαιο αποτελεί τη βάση για την παραγωγή πληθώρας προϊόντων σε ό,τι αφορά τη χρήση τους», λέγοντας ότι από το πετρέλαιο φτιάχνονται τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τα πλαστικά των θερμοκηπίων κ.α. και όσο ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου, τόσο ανεβαίνουν και οι τιμές όλων αυτών των προϊόντων.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις