USDA: Προβλέπει μειωμένη καλλιεργούμενη έκταση το 2024

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι "οι αρχικές προσδοκίες για τη φυτεμένη έκταση του 2024 προβλέπουν μείωση της συνολικής φυτεμένης έκτασης καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η συνδυασμένη έκταση για τις τρεις καλλιέργειες προβλέπεται στα 225,5 εκατομμύρια στρέμματα - μείωση περίπου 1% που αντανακλά τις προσδοκίες για χαμηλότερες τιμές και την επιστροφή σε ένα πιο τυπικό επίπεδο προληπτικών φυτικών στρεμμάτων".

Η φυτεμένη έκταση αναμένεται να είναι 47,0 εκατομμύρια στρέμματα για το σιτάρι (από 49,6 εκατομμύρια στρέμματα το 2023), 91 εκατομμύρια στρέμματα για το καλαμπόκι (από 94,6 εκατομμύρια στρέμματα) και 87,5 εκατομμύρια στρέμματα για τη σόγια (από 83,6 εκατομμύρια στρέμματα).

"Μεταξύ των τριών κύριων καλλιεργειών, η έκταση του σιταριού αναμένεται να μειωθεί περισσότερο, με σχετικά ευνοϊκές τιμές για ανταγωνιστικές καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και το σόργο", ανέφερε το USDA. "Η έκταση της σόγιας αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η ζήτηση για σόγια στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να οδηγηθεί από την ισχυρότερη ζήτηση για εγχώρια σύνθλιψη - σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης της χρήσης βιοκαυσίμων, ενώ οι εξαγωγές πιθανόν να αντιμετωπίσουν ανταγωνισμό από τις προμήθειες στη Νότια Αμερική κατά την περίοδο εμπορίας 2024/25 στις ΗΠΑ".

Παραγωγή και απόδοση καλαμποκιού

Για το 2024, το USDA ανέφερε ότι "η σοδειά καλαμποκιού προβλέπεται να ανέλθει σε 15,040 δισεκατομμύρια μπούσελ, μειωμένη κατά περίπου 2% σε σχέση με το ρεκόρ του προηγούμενου έτους". Αυτή η παραγωγή περιλαμβάνει μια πρόβλεψη απόδοσης 181 bushels ανά στρέμμα, η οποία "βασίζεται σε μια τάση προσαρμοσμένη στις καιρικές συνθήκες, υποθέτοντας κανονική πρόοδο φύτευσης και καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες της καλλιεργητικής περιόδου".

Ο Scott Irwin της Farmdoc δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου την περασμένη εβδομάδα ότι, παρά τα λίγα χρόνια ασήμαντης αύξησης των αποδόσεων τα τελευταία χρόνια, τα 181 bushels ανά στρέμμα είναι μια πολύ ρεαλιστική προσδοκία απόδοσης για τη σοδειά καλαμποκιού του 2024, η οποία είναι ουσιαστικά στο στόχο με τις προσδοκίες αύξησης της απόδοσης της γραμμής τάσης. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την έρευνά του, ο Irwin δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα οι αποδόσεις να είναι ακόμη υψηλότερες.

"Πιστεύω ότι σε αυτή την τάση, αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία στις πέντε πιθανότητες για μια απόδοση τάσης ουσιαστικά 191 bushels ή υψηλότερη", δήλωσε. "Μια απόδοση 190 θα μας έβαζε πολύ πάνω από μια σοδειά καλαμποκιού 16 δισεκατομμυρίων μπούσελ. Θέλω να είμαι προσεκτικός, δεν λέω ότι αυτό θα συμβεί. Υπάρχει βασικά μια πιθανότητα 80% για κάτι χαμηλότερο από αυτή την απόδοση, αλλά μια πιθανότητα 20% είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε".

Παραγωγή και απόδοση σόγιας

Για τη σόγια, το USDA προβλέπει παραγωγή "4,5 δισεκατομμυρίων μπούσελ, 8% πάνω από το προηγούμενο έτος, και υποθέτει μια προσαρμοσμένη στις καιρικές συνθήκες απόδοση τάσης 52,0 μπούσελ ανά στρέμμα".

Ο Todd Hultman του Progressive Farmer δήλωσε ότι "η πρώιμη εκτίμηση είναι ένα λογικό ξεκίνημα για μια εποχή για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά, αλλά η εκτίμηση θα αμφισβητηθεί αυτή την άνοιξη. Μένει να δούμε αν οι αγρότες θα αυξήσουν τις φυτεύσεις σόγιας από 83,6 εκατομμύρια το 2023 σε 87,5 εκατομμύρια στρέμματα σόγιας χωρίς πολλά κίνητρα".

Παραγωγή και απόδοση σιταριού

Για το σιτάρι, το USDA ανέφερε ότι "η παραγωγή προβλέπεται κατά πέντε τοις εκατό πάνω από το 2023/24 στα 1.900 εκατομμύρια μπούσελ και θα είναι η μεγαλύτερη συγκομιδή των τελευταίων πέντε ετών".

"Ενώ η φυτεμένη έκταση προβλέπεται χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά, η συγκομιζόμενη έκταση αυξάνεται από έτος σε έτος, καθώς η εγκατάλειψη αναμένεται να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα μετά από δύο χρόνια ξηρασίας στις νότιες πεδιάδες", ανέφερε το USDA. "Η απόδοση όλων των σιτηρών για το 2024/25 προβλέπεται αυξημένη κατά δύο τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι στα 49,5 bushels ανά στρέμμα και βασίζεται σε μια μακροπρόθεσμη γραμμική τάση".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις