Αγροτικό μέτωπο: Η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι της πίεσης και των μετρημένων υποχωρήσεων

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα: Χιλιάδες αγρότες κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση για τα δίκαια αιτήματά τους. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια κίνηση διπλής σημασίας, αναγνώρισε τα αιτήματα ως δίκαια, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη για ρεαλισμό, θέτοντας όρια στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Στρατηγική Μητσοτάκη: Ο Πρωθυπουργός, με φόντο τις επερχόμενες ευρωεκλογές, φάνηκε να υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση. Αφενός, συμμερίστηκε τις ανησυχίες των αγροτών, διαμορφώνοντας ένα μέτωπο κοινής αντίληψης. Αφετέρου, έθεσε σαφή όρια, αποφεύγοντας υπερβολικές υποσχέσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά.

Βρυξέλλες: Όπλο η κινητοποίηση: Η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει την δυναμική του συλλαλητηρίου ως διαπραγματευτικό χαρτί στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, έθεσε το αγροτικό ζήτημα ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, ζητώντας λύσεις από την ΕΕ.

Συμμαχία με τον Νότο: Η Ελλάδα, σε συνεργασία με 8 μεσογειακές χώρες, σχηματίζει ένα "μέτωπο" πίεσης προς την ΕΕ. Στόχος είναι η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς όφελος των αγροτών του Νότου.

Κλιμάκωση και αποκλιμάκωση: Ο Πρωθυπουργός, προβλέποντας μια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, άφησε ανοιχτό το παράθυρο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη οι αγρότες να επιστρέψουν στις εργασίες τους, υπονοώντας μια μελλοντική αποκλιμάκωση, εφόσον ληφθούν υπόψη τα αιτήματά τους.

Ευρωεκλογές: Ανησυχία και ρεαλισμός: Στελέχη της ΝΔ εκφράζουν ανησυχία για τον αντίκτυπο του αγροτικού ζητήματος στις ευρωεκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης, με ρεαλισμό, καλεί τους αγρότες να αναγνωρίσουν τα δημοσιονομικά όρια, θέτοντας τον τόνο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση, σε μια σκακιστική παρτίδα, συνδυάζει την αναγνώριση των αγροτικών αιτημάτων και πίεση προς την ΕΕ. Η επόμενη φάση θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής αυτής, με γνώμονα τις ευρωεκλογές και την εύθραυστη κοινωνική ειρήνη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις