Σικάγο: Η άφθονη προσφορά ρωσικού σιταριού ρίχνει την τιμή

Το σιτάρι του Σικάγο έχασε χθες, Τετάρτη κάποια κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η άφθονη προσφορά και η πτώση των τιμών των ρωσικών εξαγωγών επιβάρυναν το κλίμα στην αγορά, ωθώντας τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια προς τα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια σόγιας υποχώρησαν επίσης και το καλαμπόκι κινήθηκε ανοδικά, με αμφότερα τα συμβόλαια να βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η άφθονη προσφορά ρωσικού σιταριού, βραζιλιάνικης σόγιας και αμερικανικού καλαμποκιού έχουν πιέσει τις τιμές, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα απότομη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων στο τέλος της περιόδου και για τις τρεις καλλιέργειες.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορίου του Σικάγο (CBOT) Wv1 σημείωνε πτώση 0,2% στα 5,78 δολάρια το μπούσελ έως τις 0317 GMT, έχοντας σημειώσει άνοδο 3,3% την Τρίτη.

Οι έμποροι απέδωσαν το ράλι της Τρίτης σε μια έκρηξη κάλυψης θέσεων πώλησης που προκλήθηκε από την αποδυνάμωση του δολαρίου USD=, η οποία καθιστά τα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ πιο προσιτά για τους εισαγωγείς, και την προσδοκία ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να επιβάλει .

Τα ταμεία εμπορευμάτων έχουν δημιουργήσει μεγάλες καθαρές θέσεις short στο σιτάρι, τη σόγια και το καλαμπόκι, γεγονός που τα καθιστά επιρρεπή σε ράλι short-covering.

"Η γενική τάση είναι πτωτική", δήλωσε ο Andrew Whitelaw της εταιρείας συμβούλων Episode 3 στην Καμπέρα.

"Ο κόσμος επιστρέφει σιγά-σιγά σε μια περίοδο υψηλότερων αποθεμάτων, με τη Ρωσία να αναμένεται να παράγει μεγαλύτερη σοδειά σιταριού φέτος", πρόσθεσε ο Whitelaw.

Η σόγια Sv1 της CBOT σημείωσε πτώση 0,1% στα 11,78 δολάρια το μπούσελ και κοντά στο χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας στα 11,60-1/4 δολάρια, και ενώ το καλαμπόκι Cv1 αυξήθηκε 0,1% στα 4,19 δολάρια το μπούσελ, βρισκόταν λίγο πάνω από το χαμηλό της Τρίτης στα 4,14-3/4 δολάρια.

Οι ζεστές και ξηρές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου έπληξαν τις αποδόσεις σόγιας, αλλά η συγκομιδή της Βραζιλίας θα εξακολουθεί να είναι μεγάλη για τα ιστορικά δεδομένα και άλλοι παραγωγοί της Νότιας Αμερικής, όπως η Αργεντινή, αναμένουν εξαιρετικές σοδειές.

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, το 32% της φυτεμένης έκτασης σόγιας της Βραζιλίας είχε συγκομιστεί, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων AgRural, 9% πάνω από μια εβδομάδα νωρίτερα και μπροστά από τον περσινό ρυθμό.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις ιδιωτικές πωλήσεις 155.000 μετρικών τόνων αμερικανικού καλαμποκιού νέας καλλιέργειας στην Ιαπωνία και 228.000 τόνων αμερικανικού σογιάλευρου παλαιάς καλλιέργειας στις Φιλιππίνες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις