Η Ρωσία καταλαμβάνει την αιγυπτιακή αγορά σιταριού

Η Ρωσία αύξησε τις προμήθειες σιταριού στην Αίγυπτο κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε ετήσια βάση σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους έντεκα μήνες του περασμένου έτους, αυξάνοντας το μερίδιό της στις αιγυπτιακές εισαγωγές σε περισσότερο από 70%, σύμφωνα με υπολογισμούς του ρωσικού RIA Novosti.

Έτσι, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023, η Αίγυπτος αγόρασε στην παγκόσμια αγορά σιτάρι αξίας 3,25 δισ. δολαρίων, δηλαδή 6% λιγότερο σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η χώρα δαπάνησε 5,5 δισ. δολάρια για τις αγορές σιτηρών, έναντι 5,9 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο του 2022.

Η Ρωσία παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού στη χώρα, προμηθεύοντας την Αίγυπτο με σιτάρι αξίας 2,3 δισ. δολαρίων κατά την περίοδο αυτή, έναντι 1,7 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο της Ρωσίας στις προμήθειες σιταριού στην Αίγυπτο αυξήθηκε στο 71% πέρυσι από 49% το 2022.

Άλλοι σημαντικοί προμηθευτές σιταριού στην Αίγυπτο ήταν η Ουκρανία, η οποία διπλασίασε τις προμήθειές της σε 411 εκατομμύρια δολάρια και το μερίδιό της έφτασε το 13%, από 6% ένα χρόνο νωρίτερα. 

Την ίδια στιγμή, η Ρουμανία μείωσε τις εξαγωγές της σε σιτάρι κατά 1,9 φορές, στα 339 εκατ. δολάρια, και το μερίδιο της χώρας στις αιγυπτιακές εισαγωγές ήταν μόλις 10,5%, από 19% ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Βουλγαρία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στις αποστολές, σχεδόν εννεαπλασιάστηκε, στα 19,5 εκατ. δολάρια, και το μερίδιό της μειώθηκε στο 0,6%. Στη Γαλλία, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,4 φορές στα 83 εκατ. δολάρια και το μερίδιό της έπεσε στο 2,5% από 15%. Η Γερμανία (1,5% το 2022) και η Λιθουανία (0,8%) εξαφανίστηκαν επίσης από τον κατάλογο των προμηθευτών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις