Το USDA προβλέπει πτώση της τιμής του σιταριού το 2024

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δημοσιοποίησε τις προκαταρκτικές προβλέψεις του για τις στρεμματικές εκτάσεις για το 2024, υποδεικνύοντας πιθανή μείωση των φυτεύσεων καλαμποκιού και σιταριού σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

Ενώ οι προβλέψεις του USDA υστερούν ελαφρώς σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, η αγορά έχει ήδη δει διακριτές επιπτώσεις, με συνεχείς μειώσεις στις τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού που ξεπερνούν τις μειώσεις που παρατηρούνται στις τιμές της σόγιας. 

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό σιτάρι του Μαρτίου αντιμετώπισαν πτωτικές πιέσεις, παρά την αναμενόμενη μείωση των φυτεμένων εκτάσεων σε όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις ή στη μείωση των ερευνών από το εξωτερικό. 

Επιπλέον, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και οι αισιόδοξες προοπτικές για τις συγκομιδές σιταριού στις κύριες παραγωγικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, ενδέχεται να συμβάλουν σημαντικά. Οι αδύναμες εξαγωγικές πωλήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει περαιτέρω την πίεση στις τιμές.

Οι αναλυτές του κλάδου παρακολουθούν στενά την κατάσταση, εκφράζοντας ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις των προβλέψεων του USDA στους αγρότες και τον γεωργικό τομέα. Επιπλέον, οι χαμηλότερες τιμές καυσίμων και λιπασμάτων αναμένεται να οδηγήσουν σε χαμηλότερες μέσες τιμές σιτηρών το 2024, ευθυγραμμιζόμενες με τη συνολική πτωτική πορεία. 

Η προβλεπόμενη μείωση των φυτεύσεων καλαμποκιού και σιταριού εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα μελλοντικά επίπεδα προσφοράς, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς.

Η έκθεση του USDA υπογραμμίζει την ευαίσθητη ισορροπία εντός της γεωργικής βιομηχανίας, όπου παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, η δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου και οι εξαγωγικές πωλήσεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της αγοράς για το σιτάρι σε παγκόσμια κλίμακα. 

Οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων είναι πιθανό να έχουν απήχηση σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, επηρεάζοντας όχι μόνο τους αγρότες αλλά και τους ενδιαφερόμενους που εμπλέκονται στη μεταποίηση, τη διανομή και το διεθνές εμπόριο. Επιπλέον, το USDA προβλέπει παγκόσμια αύξηση κατά περίπου 7% στα αποθέματα μεταφοράς σιταριού, καλαμποκιού και σόγιας για το 2024-25, εξαιρουμένης της Κίνας, σε σύγκριση με το 2023-24. Παρά την αναμενόμενη κατά 15% υψηλότερη μεταφορά σιταριού στις ΗΠΑ, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού αναμένεται να μειωθούν για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Αναμένεται ότι οι μέσες εποχικές τιμές των γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα μειωθούν για δεύτερο συνεχές έτος, με τις τιμές του σιταριού να προβλέπεται να μειωθούν κατά περίπου 1,20 δολάρια από το 2023 έως το 2024. Το USDA προβλέπει ότι η έκταση σιταριού-καλαμποκιού-σογιας θα ανέλθει συνολικά σε 225,5 εκατομμύρια στρέμματα για το 2024-25, γεγονός που υποδηλώνει μείωση κατά σχεδόν 2,3 εκατομμύρια στρέμματα από την τρέχουσα περίοδο εμπορίας. 

Αν και αυτό ευθυγραμμίζεται με τον μέσο όρο της περιόδου 2021-23, αντιπροσωπεύει μείωση κατά περίπου 4,5 εκατομμύρια στρέμματα από τον προηγούμενο μέσο όρο της πενταετίας. Αυτές οι αναμενόμενες μειώσεις έχουν συνυπολογιστεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα επικρατήσουν κανονικές καιρικές συνθήκες κατά την εαρινή φύτευση των αροτραίων καλλιεργειών.

Καθώς η αγορά πλοηγείται μέσα σε αυτές τις αβεβαιότητες, οι συμμετέχοντες στην αγορά προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για να μετριάσουν τους κινδύνους και να αξιοποιήσουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες. 

Η συνεχής παρακολούθηση των παγκόσμιων καιρικών συνθηκών, των γεωπολιτικών εξελίξεων και των εμπορικών διαπραγματεύσεων θα είναι ζωτικής σημασίας για την εκτίμηση της πορείας των τιμών των σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των τιμών του σιταριού, κατά τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις