Οι αφρικανικές χώρες παροτρύνουν τον ΠΟΕ να σώσει τους κλάδους του βαμβακιού

Οι αφρικανικές βαμβακοπαραγωγικές χώρες κάλεσαν την Κυριακή τον ΠΟΕ να βρει μια λύση για τις "στρεβλώσεις" στο εμπόριο βαμβακιού που προκαλούν οι βιομηχανικές χώρες κατά την έναρξη της υπουργικής συνόδου στο Άμπου Ντάμπι.

Οι λεγόμενες χώρες C4 -- Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Τσαντ -- ζήτησαν τον τερματισμό των επιδοτήσεων βαμβακιού για χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες, όπως λένε, επηρεάζουν τις εγχώριες τιμές του βαμβακιού.

"Τα τελευταία 20 χρόνια, οι στρεβλώσεις που προκαλούνται στο εμπόριο βαμβακιού συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων παραγωγών βαμβακιού στην Αφρική", δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου του Τσαντ, Ahmat Abdelkerim, σε συνέντευξη Τύπου στο Άμπου Ντάμπι εκ μέρους του C4.

Το C4 ζήτησε επίσης την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής και την αφαίρεση του θέματος του βαμβακιού από τον γεωργικό φάκελο, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και το C4 υπέβαλαν σχέδιο απόφασης για το βαμβάκι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διάσκεψης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που αρχίζει τη Δευτέρα.

Ωστόσο, ο υπουργός του Τσαντ δήλωσε ότι το σχέδιο απόφασης αυτό "δεν έχει ληφθεί υπόψη", παρόλο που το βαμβάκι είναι σημαντικό "όχι μόνο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για την επισιτιστική ασφάλεια".

"Θα συμβάλει σε τεράστιο βαθμό στην ειρήνη" στην Αφρική, πρόσθεσε.

Ο τομέας του βαμβακιού απασχολεί περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους στο C4 και αξίζει 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Ibrahim Malloum, τον εκπρόσωπο του Τσαντ αρμόδιο για θέματα εμπορίου.

"Το θέμα είναι θέμα ισότητας και οικονομικής δικαιοσύνης", πρόσθεσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου του Μάλι, Moussa Alassane Diallo, στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Ngozi Okonjo-Iweala και το αφεντικό της FIFA Gianni Infantino ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι οι δύο οργανισμοί θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους για το βαμβάκι και ζήτησαν να βοηθηθούν οι αφρικανικές χώρες να συμμετάσχουν στις αλυσίδες αξίας του βαμβακιού.

Το αγροτικό ζήτημα είναι απίθανο να σημειώσει πρόοδο στη σύνοδο του ΠΟΕ, καθώς αρκετές χώρες αντιτίθενται σθεναρά στις προτεινόμενες κινήσεις, φοβούμενες ότι θα διαταράξουν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις