Πολωνοί αγρότες θα αποκλείσουν τα λιθουανικά σύνορα λόγω των ουκρανικών σιτηρών

Οι Πολωνοί αγρότες σχεδιάζουν να εμποδίσουν την κυκλοφορία φορτηγών σε σημείο ελέγχου στα σύνορα με τη Λιθουανία, από όπου πιστεύουν ότι προέρχονται τα ουκρανικά σιτηρά.

Αυτό αναφέρθηκε από το Wiadomosci.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του αποκλεισμού στα σύνορα με τη Λιθουανία, Karol Pieczynski, οι διαδηλωτές θέλουν να σταματήσουν το φαινόμενο που αποκαλούν "καρουζέλ σιτηρών".

Ο αγρότης πιστεύει ότι τα ουκρανικά σιτηρά περνούν πρώτα στη Λιθουανία μέσω των βοεβόδισκων Lublin ή Podkarpackie της Πολωνίας. Μετά τη διέλευση των πολωνο-λιθουανικών συνόρων, οι πολωνικές υπηρεσίες δεν παρακολουθούν πλέον τη μεταφορά σιτηρών. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Pieczynski, τα προϊόντα αλλάζουν τα έγγραφά τους και επιστρέφουν στην Πολωνία.

Ο ακτιβιστής δήλωσε ότι ο αποκλεισμός της Budzyska, του σημαντικότερου σημείου ελέγχου στα σύνορα με τη Λιθουανία, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Μαρτίου περίπου στις 10:00 π.μ. και να διαρκέσει για μια εβδομάδα. Στη δράση θα λάβουν μέρος αγρότες από τις βοεβόδισσες Warmia και Mazury και Podlasie.

Οι διαδηλωτές είναι πεπεισμένοι ότι οι αγρότες σε αυτά τα βοεβοντόσπιτα έχουν πληγεί περισσότερο από το "καρουσέλ σιτηρών". Το 2023, φέρονται να μην μπόρεσαν να πουλήσουν τις καλλιέργειές τους σε ικανοποιητική τιμή, ενώ προϊόντα από την Ουκρανία κατέκλυσαν την περιφερειακή αγορά.

Οι Πολωνοί αγρότες απαιτούν να ενταχθεί η Λιθουανία στο πρόγραμμα διαμετακόμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε τα ουκρανικά σιτηρά θα μεταφέρονται στο λιμάνι της Klaipeda και στη συνέχεια θα εξάγονται με πλοία σε αγορές εκτός ΕΕ. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για τον αποκλεισμό των πολωνο-λιθουανικών συνόρων.

"Από άποψη αξίας, οι εξαγωγές ρυζιού σε επτά μήνες του οικονομικού έτους έχουν ήδη φτάσει σε αυτό που πέτυχε η χώρα το προηγούμενο οικονομικό έτος", δήλωσε ο Kewlani σε τηλεφωνική συνομιλία στις 18 Φεβρουαρίου.

Οι εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι κατά την περίοδο Ιουλίου-Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά 24% σε 398.764 τόνους σε σύγκριση με 320.751 τόνους σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Πακιστάν.

Οι εξαγωγές μη-μπασμάτι αυξήθηκαν σε 2,924 εκατ. τόνους το επτάμηνο που έληξε στις 31 Ιανουαρίου, έναντι 1,661 εκατ. τόνων την περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 76%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το οικονομικό έτος της χώρας διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Ιούνιο.

Οι παγκόσμιες τιμές του ρυζιού έχουν αυξηθεί λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών που επέβαλε η ινδική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό, με το μερίδιο αγοράς της χώρας να κυμαίνεται προηγουμένως γύρω στο 40%, δήλωσε ειδικός σε θέματα εμπορευμάτων.

Αύξηση της τιμής του ρυζιού

"Σε σύγκριση με πέρυσι, η τιμή του ρυζιού έχει αυξηθεί κατά 25% έως 30%, γεγονός που βοήθησε τη χώρα να κερδίσει περισσότερο συνάλλαγμα μέσω των αποστολών του εμπορεύματος", δήλωσε ο Kewlani.

Κατά τους επτά μήνες του τρέχοντος οικονομικού έτους, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 2,1 δισ. δολάρια έναντι 1,083 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας αύξηση 95%, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Οι εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι απέφεραν κατά μέσο όρο 1.146 δολάρια/mt σε σύγκριση με 1.044 δολάρια/mt πέρυσι, ενώ το μη μπασμάτι απέφερε κατά μέσο όρο περίπου 567 δολάρια/mt, ενώ πέρυσι ήταν 449 δολάρια/mt, δήλωσε ο Χαμίντ Μαλίκ, ειδικός σε θέματα εμπορευμάτων.

Η Platts εκτίμησε το πακιστανικό 5% σπασμένο λευκό ρύζι κατά $17/mt χαμηλότερα σε σχέση με την εβδομάδα στα $602/mt FOB στις 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Commodity Insights.

Η Platts εκτίμησε το πακιστανικό καφέ Basmati 2% σπασμένο προς τα πάνω στα $861/mt FOB FCL, αντανακλώντας μια υψηλότερη προσφορά και την απόσυρση χαμηλότερων προσφορών, την εβδομάδα έως τις 16 Φεβρουαρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία της S&P Global.

Η παραγωγή ρυζιού θα ξεπεράσει άνετα τα 9 εκατ. τόνους κατά την τρέχουσα περίοδο έως τις 30 Ιουνίου, δήλωσε ο Kewlani.

Πέρυσι, οι πλημμύρες παρέσυραν τις στάσιμες καλλιέργειες περιορίζοντας έτσι τη συνολική παραγωγή ρυζιού, με αποτέλεσμα την απώλεια 1,5 έως 2 εκατομμυρίων τόνων ρυζιού. Το μέγεθος της καταστροφής στην επαρχία Sindh ήταν κοντά στο 60%, δήλωσε άλλος ειδικός σε θέματα εμπορευμάτων.

Νέες αγορές

Ενόψει της καλής σοδειάς αυτή τη σεζόν, οι εξαγωγείς ρυζιού άρχισαν να αυξάνουν το αποτύπωμά τους σε νέες αγορές.

"Αυξήσαμε τη διείσδυσή μας στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και ορισμένες αφρικανικές χώρες και πήραμε μεγάλο αριθμό τεράστιων παραγγελιών", δήλωσε ο Kewlani.

Οι εξαγωγές μη μπασμάτι προς την Ινδονησία αυξήθηκαν σε 274 εκατομμύρια δολάρια τους επτά μήνες έως τις 31 Ιανουαρίου από 27 εκατομμύρια δολάρια την αντίστοιχη περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

Οι εξαγωγές προς τη Μαλαισία αυξήθηκαν σε 206 εκατ. δολάρια από 53 εκατ. εκατ. τόνους και προς το Αφγανιστάν σε 153 εκατ. δολάρια από 77 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εξαγωγές ρυζιού προς τη Σενεγάλη αυξήθηκαν σε 82 εκατ. δολάρια από 660.000 δολάρια, προς το Τζιμπουτί σε 62 εκατ. δολάρια από 1,71 εκατ. δολάρια και προς τη Μαδαγασκάρη σε 77 εκατ. δολάρια από 3,9 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

Το Μεξικό και η Ρωσία θα προστεθούν σύντομα στους εξαγωγικούς προορισμούς του Πακιστάν, καθώς έχουμε ολοκληρώσει όλες τις απαιτήσεις και για τις δύο χώρες, όπως τα υγειονομικά και ποιοτικά πρότυπα, όπου έχουμε ζητήσει εγκρίσεις από το τμήμα φυτοπροστασίας μας καθώς και από τους ομολόγους της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 85 εκατ. δολάρια, η Σαουδική Αραβία με 51 εκατ. δολάρια και το Ομάν με 43 εκατ. δολάρια ήταν οι κορυφαίοι αγοραστές πακιστανικού ρυζιού Basmati κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος οικονομικού έτους, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε 28,5 εκατ. δολάρια από την Υεμένη έναντι 1,84 εκατ. δολαρίων πέρυσι την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις