Copa-Cogeca: Ζητά από την ΕΕ να απλουστεύσει τους ελέγχους

Εν μέσω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών των αγροτών στις Βρυξέλλες, αντιπροσωπεία της Copa-Cogeca με επικεφαλής τους Christiane Lambert και Lennart Nilsson συναντήθηκε με τον Βέλγο πρόεδρο David Clarinval τη Δευτέρα πριν από τη συνάντηση Agri-Fish. Οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές γεωργικές οργανώσεις αντάλλαξαν επίσης απόψεις με τον Επίτροπο Wojciechowski.

Οι διαμαρτυρίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ώθησαν το Συμβούλιο της ΕΕ να αλλάξει την ημερήσια διάταξη της συνάντησης. Η Copa-Cogeca δήλωσε ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα μετά τις προτάσεις απλούστευσης που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι αγρότες της ΕΕ χρειάζονται αποτελεσματική απλούστευση και μείωση του φόρτου των ελέγχων στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις".

Η Copa-Cogeca χαιρετίζει το γεγονός ότι "αναγνωρίζεται επιτέλους ότι υπάρχει ένα νέο πλαίσιο (Covid-19, πόλεμος στην Ουκρανία, κλιματική αλλαγή και πληθωρισμός) που απαιτεί νέες αποτελεσματικές αποφάσεις για να δοθούν επείγουσες λύσεις για τη γεωργική περίοδο που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες".

Η δέσμη μέτρων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή και συζητήθηκε αυτή τη Δευτέρα με τους υπουργούς Γεωργίας πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα. Η Copa-Cogeca αναγνωρίζει τα βήματα που έχουν γίνει σε σχέση με τις προσαρμογές της GAEC 8 (η οποία έχει ήδη αποφασιστεί αλλά είναι ανεπαρκής) και της GAEC 1 που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά "δεν βλέπουμε κανένα απτό και άμεσο μέτρο σε σχέση με τις GAEC 2, 6 και 7 και τις γεωργοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις για το κλίμα που βασίζονται σε αυτές τις απαιτήσεις πολλαπλής συμμόρφωσης".

Οι οργανώσεις επιμένουν ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει επίσης "να συνοδεύονται από μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι οι ευρωπαϊκές γεωργικές εκμεταλλεύσεις λαμβάνουν δίκαιη αμοιβή εντός της διατροφικής αλυσίδας και καλύτερες επιδόσεις στην αγορά, συμβάλλοντας έτσι σε ένα αξιοπρεπές εισόδημα".

Σε δήλωσή τους καταλήγουν: "Η γεωργική πολιτική έχει γίνει όλο και πιο πολύπλοκη, όχι μόνο όσον αφορά τη νομοθεσία της ΕΕ, αλλά και όσον αφορά τους εθνικούς κανόνες εφαρμογής. Μαζί, έχουν δημιουργήσει το διοικητικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αγρότες".


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις