Ε.Ε.: 600 εκατ. ευρώ για έρευνα στον τομέα της αγρο-οικολογίας και της υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων

Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ), τα κράτη μέλη και οι χώρες εταίροι ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη χρηματοδότηση δύο σημαντικών συμπράξεων έρευνας και καινοτομίας σε βασικούς τομείς της γεωργικής παραγωγής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι συμπράξεις θα εργαστούν κατά τα επόμενα επτά χρόνια για την αγροοικολογία και την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, "βασικά ζητήματα για τη βιώσιμη γεωργία και τα διατροφικά συστήματα".

Η ευρωπαϊκή σύμπραξη για την αγροοικολογία και η ευρωπαϊκή σύμπραξη για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων δρομολογούνται στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ "Ορίζοντας Ευρώπη" για την έρευνα και την καινοτομία, μετά από μια πολυετή διαδικασία συνδιαμόρφωσης στην οποία συμμετείχε στενά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εν λόγω συμπράξεις θα φέρουν σε επαφή χρηματοδοτικούς οργανισμούς, ερευνητικά ινστιτούτα, εργαστήρια, πανεπιστήμια, βιομηχανικούς εταίρους και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες με το πρόγραμμα "Ορίζοντας Ευρώπη" χώρες για την προώθηση της έρευνας και τη δημιουργία καινοτομίας.

Όπως εξηγεί η Επιτροπή, αυτές θα περιλαμβάνουν συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, μεθόδους και εργαλεία για την παρακολούθηση και τη μέτρηση του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου των γεωργικών πρακτικών, προϊόντα και υπηρεσίες όπως τα υποψήφια εμβόλια, καθώς και την ανάπτυξη ικανοτήτων.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα καλύψει έως και το 50% του κόστους αυτών των δύο συμπράξεων, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το άλλο μισό θα βαρύνει τα μέλη της κοινοπραξίας των συμπράξεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις