Rabobank: Σταθερή η ζήτηση για βόειο κρέας το 2024

Η παγκόσμια ζήτηση βοείου κρέατος είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή το 2024, παρά τις οικονομικές προκλήσεις και τις μετατοπίσεις των καταναλωτών προς πρωτεΐνες χαμηλότερης τιμής, αλλά οι εμπορικές ροές μεταβάλλονται, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Rabobank.

Στις περισσότερες αγορές, οι λιανικές τιμές του βοείου κρέατος έχουν αυξηθεί από το 2019 και οι επιπτώσεις του πληθωρισμού το 2022 και το 2023 αύξησαν το κόστος ζωής, πιέζοντας τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών και αλλάζοντας τα καταναλωτικά πρότυπα.

Με τους καταναλωτές να τείνουν προς φθηνότερες επιλογές το 2023, οι εταιρείες εστίασης και λιανικού εμπορίου άρχισαν να προωθούν συχνότερα προτάσεις που βασίζονται στην αξία, ορισμένες από τις οποίες υπεραπέδωσαν.

Ο Angus Gidley-Baird, ανώτερος αναλυτής της Rabobank, αναφέρει: "Ενώ υπήρξε κάποια μετατόπιση καναλιών και μετακίνηση προς φθηνότερες επιλογές για το βόειο κρέας, η συνολική ζήτηση διατηρήθηκε σχετικά καλά το 2023, στηρίζοντας τα επίπεδα κατανάλωσης".

Παρόλα αυτά, η νέα έκθεση της Rabobank, που δημοσιεύθηκε σήμερα (28 Φεβρουαρίου), αναμένει ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθούν και τα ποσοστά ανεργίας θα αυξηθούν σε πολλές χώρες το 2024.

Η αύξηση της ανεργίας υποδηλώνει ότι οι ανοδικές πιέσεις στους μισθούς θα πρέπει να εξασθενήσουν, και αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, οι πραγματικοί μισθοί θα πρέπει να μειωθούν, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο εισόδημα των νοικοκυριών.

Η Gidley-Baird αναφέρει: "Τα ερωτήματα σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις, τα επίπεδα εισοδήματος, το κόστος και την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παραμένουν αναπάντητα, αλλά αναμένουμε ότι η συνολική ζήτηση βοείου κρέατος θα διατηρηθεί το 2024 και, ως εκ τούτου, τα επίπεδα κατανάλωσης θα παραμείνουν σταθερά".

Παρά τους οικονομικούς αντίθετους ανέμους, η τελευταία έκθεση της αγροτικής επιχείρησης διατηρεί ουδέτερες προοπτικές για την παγκόσμια παραγωγή βοείου κρέατος, με αυξήσεις σε
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις