Το καλαμπόκι επεκτείνει το μίνι ράλι με σταθερά κέρδη στα μέσα της εβδομάδας

Οι τιμές των σιτηρών ήταν μικτές στη μεσοβδόμαδη δράση. Οι τιμές του καλαμποκιού παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο, ανεβαίνοντας άλλο ένα 1,5% υψηλότερα μετά από έναν ακόμη γύρο τεχνικών αγορών και κάλυψης βραχυπρόθεσμων θέσεων. Η σόγια σημείωσε επίσης μέτρια άνοδο της τάξης του 0,4%. Αντίθετα, οι τιμές του σιταριού ήταν μικτές αλλά κυρίως στο κόκκινο σήμερα.

Τμήματα των κεντρικών ΗΠΑ θα δουν κάποια πρόσθετη βροχή ή χιόνι αργότερα αυτή την εβδομάδα, αλλά πολύ λίγα χωράφια θα συγκεντρώσουν περισσότερο από 0,25" μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής, σύμφωνα με τον τελευταίο χάρτη αθροιστικών βροχοπτώσεων 72 ωρών από τη NOAA. Αργότερα, οι νέες προοπτικές 8 έως 14 ημερών του NOAA προβλέπουν εποχικά υγρό καιρό για το μεγαλύτερο μέρος των μεσοδυτικών πολιτειών και των πεδιάδων μεταξύ 6 και 12 Μαρτίου, με θερμότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες επίσης πιθανές για τη ζώνη του καλαμποκιού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Στη Wall St., ο Dow μετατοπίστηκε κατά 130 μονάδες χαμηλότερα στις απογευματινές συναλλαγές στις 38.841 μονάδες, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τον επόμενο γύρο των στοιχείων για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια ενέργειας διαχύθηκαν στο κόκκινο, με το αργό πετρέλαιο να υποχωρεί περίπου 0,75% χαμηλότερα στα 78 δολάρια ανά βαρέλι. Το ντίζελ και η βενζίνη σκόνταψαν το καθένα πάνω από 3% χαμηλότερα. Το αμερικανικό δολάριο σταθεροποιήθηκε ελαφρώς.

Την Τρίτη, τα ταμεία εμπορευμάτων ήταν καθαροί αγοραστές συμβολαίων καλαμποκιού (+1.500), σογιέλαιου (+1.500) και σιταριού CBOT (+3.500), αλλά ήταν καθαροί πωλητές συμβολαίων σόγιας (-1.500) και σόγιας (-3.500).

Καλαμπόκι

Οι τιμές του καλαμποκιού κινήθηκαν ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, μετά από έναν ακόμη γύρο τεχνικών αγορών. Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται με αγωνία κοντά στα χαμηλά τριών ετών που έφτασαν την περασμένη Παρασκευή. Τα προθεσμιακά συμβόλαια Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 6,5 σεντς στα 4,1475 δολάρια, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια Μαΐου αυξήθηκαν κατά 6,75 σεντς στα 4,3025 δολάρια.

Οι προσφορές βάσης καλαμποκιού ήταν ως επί το πλείστον σταθερές σε όλες τις κεντρικές ΗΠΑ την Τετάρτη, αλλά είχαν τάση αύξησης 5 σεντς σε έναν ανελκυστήρα στο Οχάιο σήμερα.

Η παραγωγή αιθανόλης υποχώρησε ελαφρώς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παραμένει σχετικά ισχυρή, αφού έφτασε κατά μέσο όρο τα 1,078 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα έως τις 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα. Τα αποθέματα αιθανόλης σημείωσαν άνοδο 2% την περασμένη εβδομάδα.

Πριν από την έκθεση εξαγωγών του USDA το πρωί της Πέμπτης, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο οργανισμός θα παρουσιάσει πωλήσεις καλαμποκιού που θα κυμανθούν μεταξύ 23,6 και 53,1 εκατομμυρίων μπούσελ για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου.

"Οι αποφάσεις φύτευσης που οριστικοποιούν οι παραγωγοί τις επόμενες εβδομάδες κυριαρχούν στους ανοιξιάτικους ελιγμούς της αγοράς, προτού ο καιρός αναλάβει τελικά την εξουσία το ερχόμενο καλοκαίρι", σύμφωνα με τον αναλυτή της αγοράς σιτηρών Bryce Knorr. Γνωρίζατε ότι κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ, η μετατόπιση της αμειψισποράς δημιούργησε έσοδα κατά 10% καλύτερα από ό,τι η εμμονή σε κανονικά μοτίβα αμειψισποράς μεταξύ 1996 και 2022; Ο Knorr ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό και σε άλλα ιστορικά δεδομένα στο blog Ag Marketing IQ της Δευτέρας - κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.

Η Επιτροπή Εκτίμησης Καλλιέργειας της Νότιας Αφρικής εκτιμά ότι η παραγωγή καλαμποκιού της χώρας το 2024 θα μειωθεί κατά 12,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 565,3 εκατομμύρια μπούσελ. Λίγο λιγότερο από το ήμισυ αυτού του συνόλου είναι λευκό καλαμπόκι (για ανθρώπινη κατανάλωση), ενώ το υπόλοιπο θα πάει σε κίτρινο καλαμπόκι (ζωοτροφές).

Θα είστε στο φετινό Commodity Classic; Ο ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός Mike Pearson παρουσιάζει μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της επερχόμενης εκδήλωσης στη σημερινή έκδοση του Farm Progress America - κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε.

Κρατάτε ακόμα τα μπούσελ του 2023; Αν ναι, πιθανότατα ανησυχείτε για την πορεία των τιμών τους τελευταίους μήνες. "Οι τρέχουσες τιμές ΔΕΝ είναι ελκυστικές", παραδέχονται οι Brett Mapel και Tom Barry της Advance Trading. "Όμως πρέπει να διαχειριστείτε αυτά τα υπόλοιπα μπούσελ κάποια στιγμή. Η επόμενη σοδειά σας έρχεται γρήγορα και θα απαιτηθούν ταμειακές ροές για να πληρώσετε λογαριασμούς και να εξασφαλίσετε εισροές". Οι δύο τους αναλύουν ορισμένες πιθανές στρατηγικές που προχωρούν προς τα εμπρός στο σημερινό blog Ag Marketing IQ - κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.

Τα σιτηρά που ταξιδεύουν στους σιδηροδρόμους της χώρας είδαν άλλα 21.698 φορτία να ξεδιπλώνονται την περασμένη εβδομάδα. Αυτό ανεβάζει τα σωρευτικά σύνολα το 2024 σε 162.315 φορτία, δηλαδή μείωση 5,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος μέχρι στιγμής.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τον όγκο ήταν για 435.340 συμβόλαια, με τάση 8% χαμηλότερη από την τελική καταμέτρηση της Τρίτης που ήταν 475.281.

Σόγια

Οι τιμές της σόγιας ακολούθησαν τις τιμές του καλαμποκιού σε μια κάπως ανώμαλη συνεδρίαση την Τετάρτη μετά από έναν γύρο τεχνικών αγορών. Τα προθεσμιακά συμβόλαια Μαρτίου προσέθεσαν 4 σεντς στα 11,3525 δολάρια, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια Μαΐου αυξήθηκαν κατά 5,5 σεντς στα 11,4625 δολάρια.

Το υπόλοιπο σύμπλεγμα της σόγιας ήταν μικτό. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαρτίου για το σογιάλευρο αυξήθηκαν περισσότερο από 1%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαρτίου για το σογιέλαιο έτειναν 0,3% χαμηλότερα.

Οι προσφορές βάσης σόγιας έτειναν κατά 5 σεντς υψηλότερα σε έναν τερματικό σταθμό του ποταμού Οχάιο και σταθεροποιήθηκαν κατά μία δεκάρα σε έναν ανελκυστήρα του Οχάιο, ενώ παρέμειναν σταθερές αλλού στις κεντρικές ΗΠΑ την Τετάρτη.

Πριν από την αυριανή πρωινή έκθεση εξαγωγών από το USDA, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο οργανισμός θα δείξει πωλήσεις σόγιας που θα κυμανθούν μεταξύ 3,7 εκατ. και 23,9 εκατ. μπούσελ την εβδομάδα έως τις 22 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές αναμένουν επίσης να δουν πωλήσεις αλεύρων σόγιας που θα κυμαίνονται μεταξύ 250.000 και 600.000 μετρικών τόνων, καθώς και έως και 20.000 ΜΤ πωλήσεων σογιέλαιου.

Ενόψει της μηνιαίας έκθεσης του USDA που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο οργανισμός θα δείξει ότι η συντριβή σόγιας ανήλθε συνολικά σε 196,6 εκατομμύρια μπούσελ τον Ιανουάριο. Εάν πραγματοποιηθεί, αυτό θα είναι μειωμένο κατά 3,8% σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ του Δεκεμβρίου 2023 των 204,3 εκατομμυρίων μπούσελ, αλλά και πάλι θα είναι κατά 2,8% υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος και θα είναι η μεγαλύτερη συνθλίψη του Ιανουαρίου που έχει καταγραφεί ποτέ. Τα αποθέματα σογιέλαιου αναμένεται να κινηθούν κατά 15,9% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, σε εκτιμώμενα 1,982 δισεκατομμύρια λίβρες μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Η εταιρεία Abiove της Βραζιλίας μείωσε για δεύτερη φορά τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή σόγιας της χώρας το 2023/24, προσφέροντας μια νέα πρόβλεψη 5,651 δισεκατομμυρίων μπούσελ, επικαλούμενη εκτεταμένες θερμές και ξηρές συνθήκες. Εάν υλοποιηθεί, αυτό θα ήταν μια μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Abiove αναμένει ότι οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σόγιας θα φθάσουν τα 3,594 δισεκατομμύρια μπούσελ το 2024, με τις εξαγωγές σογιάλευρου να ανέρχονται σε περίπου 21,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τον όγκο ήταν για 224.798 συμβόλαια, που διαρρέουν ελαφρώς κάτω από την τελική μέτρηση της Τρίτης που ήταν 335.863 συμβόλαια.

Σιτάρι

Οι τιμές του σιταριού ήταν μικτές αλλά κυρίως χαμηλότερες μετά από έναν άνισο γύρο τεχνικών ελιγμών την Τετάρτη. Οι ανησυχίες για τις υποτονικές αμερικανικές εξαγωγές σε συνδυασμό με τα μεγάλα παγκόσμια αποθέματα και τον ισχυρό ανταγωνισμό στο εξωτερικό ήταν ο κύριος λόγος για τις σημερινές μειώσεις.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια SRW Μαρτίου του Σικάγο έχασαν 13,5 σεντς στα 5,7250 δολάρια, τα προθεσμιακά συμβόλαια HRW Μαρτίου του Κάνσας Σίτι ανέβηκαν 1,5 σεντς στα 5,95 δολάρια και τα προθεσμιακά συμβόλαια εαρινού σιταριού Μαρτίου MGEX υποχώρησαν 5,5 σεντς στα 6,5325 δολάρια.

Ενόψει της έκθεσης εξαγωγών του USDA το πρωί της Πέμπτης, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο οργανισμός θα παρουσιάσει συνδυασμένες πωλήσεις σιταριού παλαιάς και νέας καλλιέργειας που θα κυμανθούν μεταξύ 7,3 και 22,0 εκατομμυρίων μπούσελ για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου.

Οι εισαγωγείς της Ταϊλάνδης αγόρασαν 2,2 εκατομμύρια μπούσελ σιταριού για ζωοτροφές, που πιθανότατα προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια συμφωνία που έκλεισε νωρίτερα σήμερα. Το σιτάρι προορίζεται για αποστολή από τα μέσα Απριλίου.

Η Ιορδανία προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την αγορά 4,4 εκατ. μπούσελ σιταριού άλεσης από προαιρετική προέλευση, ο οποίος ολοκληρώνεται στις 5 Μαρτίου. Το σιτάρι πρόκειται να αποσταλεί από τα μέσα Μαΐου.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τον όγκο των συμβολαίων της CBOT ήταν 97.399 συμβόλαια, ελαφρώς χαμηλότερα από την τελική καταμέτρηση της Τρίτης που ήταν 110.960 συμβόλαια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις