Η Κίνα και η Ιαπωνία ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές βραζιλιάνικου καλαμποκιού το 2023

Οι βραζιλιάνικες εξαγωγές καλαμποκιού ανήλθαν σε 54,6 εκατ. τόνους το 2023, ένα νέο ρεκόρ για τη Βραζιλία. Η ερμηνεία των λόγων αυτού του αποτελέσματος καθορίζει την καλύτερη δυνατή εκτίμηση για το 2024, κυρίως για τις πηγές πληροφοριών που στέλνουν μηνύματα στους καλλιεργητές ότι θα έχουμε έλλειψη καλαμποκιού στη Βραζιλία φέτος. 

Εκτός του ότι απέχουμε πολύ από μια παρόμοια κατάσταση, θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ για την ικανότητα της Βραζιλίας να διαθέσει τα πλεονάσματα από το 2024, που σήμερα εκτιμάται σε 45 εκατ. τόνους για εξαγωγές. 

Η λανθασμένη ερμηνεία του εξωτερικού περιβάλλοντος οδηγεί τους παράγοντες της εγχώριας αγοράς σε προβλέψεις που δεν ανταποκρίνονται στη φετινή πραγματικότητα.

Τα οριστικοποιημένα στοιχεία για τις βραζιλιάνικες εξαγωγές για το 2023 επιβεβαιώνουν τις τεράστιες αγορές από την Κίνα: 16,3 εκατ. τόνοι κατά το οικονομικό έτος. Χωρίς αμφιβολία, μπορεί να ειπωθεί ότι αυτή ήταν η κύρια μεταβλητή στη ροή της σοδειάς ρεκόρ του 2023. Χωρίς αυτόν τον εξαιρετικό όγκο, η Βραζιλία θα είχε ακόμη υψηλότερα αποθέματα σήμερα. 

Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε ότι η Κίνα πραγματοποίησε το 2022 αγορές λίγο πάνω από 2 εκατ. τόνους μετά τη βελτίωση της συμφωνίας υγείας με τη Βραζιλία. 

Δεδομένων των λίγων παγκόσμιων εναλλακτικών λύσεων και των χαμηλών αμερικανικών αποθεμάτων, η Βραζιλία με τη σοδειά ρεκόρ ήταν σίγουρα η μεγάλη εναλλακτική λύση για την Κίνα.

Η Ιαπωνία πραγματοποίησε επίσης καλές αγορές ύψους 5,4 εκατ. τόνων. Οι λόγοι είναι οι ίδιοι, καθώς η Ιαπωνία και η Κίνα ήταν μόνιμοι αγοραστές αμερικανικού καλαμποκιού. Η διαθεσιμότητα, τα ασφάλιστρα και η εύκολη πρόσβαση έφεραν αυτό το καλό αποτέλεσμα στη Βραζιλία.

Για τη Βραζιλία, το Μάτο Γκρόσο, χωρίς αμφιβολία, ήταν ο μεγαλύτερος δικαιούχος αυτής της διεθνούς ζήτησης. Η πολιτεία συγκέντρωνε πέρυσι μια σοδειά ρεκόρ και, σύμφωνα με τη Secex, εξήγαγε 30,5 εκατ. τόνους το οικονομικό έτος 2023. 

Η Goiás (με 5 εκατ. τόνους), η Paraná (4,7 εκατ.) και η Mato Grosso do Sul (3,7 εκατ.) ήταν οι άλλοι κύριοι εξαγωγείς. Για άλλη μια φορά, η Matopiba εξέπληξε με μια πολύ ισχυρή αποστολή 7,7 εκατ. τόνων, με το Maranhão να είναι ο ηγέτης των πωλήσεων.

Οι εξαγωγές είναι μια μεταβλητή που προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες σε συνδυασμό με την εσωτερική διαθεσιμότητα. Το 2023, η Βραζιλία βρήκε αυτόν τον τέλειο συνδυασμό για τις εξαγωγές: Οι Ηνωμένες Πολιτείες με χαμηλά αποθέματα και τιμές στο CBOT πάνω από 5,00 δολάρια/μπουσέλι, η Αργεντινή χωρίς πωλήσεις λόγω ιστορικής αποτυχίας της σοδειάς, η Ουκρανία με υλικοτεχνικές δυσκολίες λόγω του πολέμου, η Κίνα με ανάγκη για εισαγωγές σχεδόν 23 εκατ. τόνων και η Βραζιλία με μια σοδειά ρεκόρ μπροστά σε μια πρωτοφανή κλιματική κατάσταση το 2023.

Για το 2024, οι δείκτες αυτοί δεν θα υπάρχουν, τουλάχιστον στις αξιολογήσεις που είναι σήμερα δυνατές. Η Ουκρανία, σιγά-σιγά, βρίσκει χώρο για να εξάγει την παραγωγή της και αναμένεται να θερίσει τον Απρίλιο μια σοδειά-ρεκόρ σιταριού. 

Η Αργεντινή έρχεται με μια σοδειά ρεκόρ καλαμποκιού, 56 εκατ. τόνους, και είναι σαφές ότι δεν θα έχει χώρο να διατηρήσει καλαμπόκι ή σόγια στο εσωτερικό της. Ήδη ασκούνται πιέσεις στις εξαγωγές καλαμποκιού. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιθώριο μέχρι τον Αύγουστο να εξάγουν καλύτερες ποσότητες πριν επικαλύψουν τη συγκομιδή του 2024 τον Σεπτέμβριο. Η Κίνα έχει ήδη προγραμματίσει την παραγωγή της και έχει κάνει τις εισαγωγές που πρέπει για να καλύψει την εσωτερική της ζήτηση για τη φετινή χρήση. Με άλλα λόγια, αυτοί οι παράγοντες οδηγούν το έτος να είναι πολύ διαφορετικό από το 2023 για τη Βραζιλία.

Αυτή η εικόνα είναι ήδη σαφής σε αυτό το πρώτο εξάμηνο. Το 2023, οι βραζιλιάνικες εξαγωγές καλαμποκιού έφτασαν τους 5,5 εκατ. τόνους μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου. Φέτος, φαίνεται ότι δεν θα φτάσουν το 1,5 εκατ. τόνους την περίοδο αυτή. 

Οι τιμές εξαγωγής για τη δεύτερη σοδειά έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα στα 55/56 BRL στα λιμάνια της Βραζιλίας, χωρίς να επιτρέπουν περισσότερα από 30/32 BRL για εξαγωγές στο Mato Grosso, για παράδειγμα. 

Η εγχώρια αγορά, σε άμυνα, εξακολουθεί να πληρώνει καλύτερες τιμές από τις εξαγωγές για τις πρώτες παρτίδες της δεύτερης σοδειάς. Ωστόσο, αν η αγορά πληρώνει καλύτερα από τις εξαγωγές, λογικά οι πωλήσεις δεν θα συγκλίνουν στο λιμάνι. 

Χωρίς αυτό, οι πιθανές εξαγωγές των 45 εκατ. τόνων το 2024 μπορεί να μην επιτευχθούν καν.

Τα σφάλματα στην αξιολόγηση της βραζιλιάνικης αγοράς είναι τεράστια. Αρχικά, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαγωγές του Ιανουαρίου, οι οποίες εξακολουθούν να αναφέρονται στην προηγούμενη χρήση. 

Αργότερα, κάνοντας προβλέψεις των βραζιλιάνικων εξαγωγών για το έτος σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του 2023. Τέλος, με την υπερβολή των περικοπών της δεύτερης σοδειάς του 2024. 

Η Βραζιλία δεν είναι ανταγωνιστική σε χαμηλές τιμές και θα είναι ευκολότερο για την εγχώρια αγορά να εμποδίσει τις μεγάλες εξαγωγές φέτος. Από την άλλη πλευρά, η Βραζιλία δεν μπορεί να μεταφέρει 20/30 εκατ. τόνους σε αποθέματα, οπότε, κάποια στιγμή, η εγχώρια αγορά θα πρέπει να συγκλίνει στην πραγματικότητα της τιμής εξαγωγής των 55/56 BRL το σακί στα λιμάνια.

Τι θα μπορούσε να εμποδίσει αυτή την καμπύλη τιμών για τη δεύτερη σοδειά; 

Μια περικοπή των εκτάσεων στις ΗΠΑ πέραν των 91 εκατ. στρεμμάτων, ένα σοβαρό κλιματικό πρόβλημα στις ΗΠΑ ή στην Κίνα τους επόμενους μήνες, μια ισχυρή υποτίμηση του ρεάλ, ή ακόμη και μια πολύ απότομη απώλεια παραγωγής από τους 87 εκατ. τόνους που αναμένονται για τη δεύτερη σοδειά του 2024. 

Η εσωτερική αγορά προσπαθεί να δημιουργήσει αισιόδοξη δυναμική, βασιζόμενη σε πολύ στρεβλές πληροφορίες. Η εσωτερική αγορά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς ροή εξαγωγών, δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των τιμών.

Αυτή η πραγματικότητα, ωστόσο, δεν έχει φανεί στις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων στο B3 - το Βραζιλιάνικο Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης. 

Η προθεσμιακή αγορά προσπαθεί να στηρίξει τις τιμές για το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου με ένα περιθώριο σχεδόν 10 BRL/bag έναντι του λιμανιού. Οι τράπεζες και οι χρηματιστές δεν φαίνεται να κατανοούν την εποχικότητα της βραζιλιάνικης αγοράς καλαμποκιού, ούτε τη διαμόρφωση των τιμών της, καθώς διατηρούν τα επίπεδα όλων των μηνών λήξης ευθυγραμμισμένα, χωρίς περιφερειακά εποχικά spreads. 

Ένα σημαντικό γεγονός που λίγοι έχουν παρατηρήσει είναι ότι η δεύτερη σοδειά είναι πολύ προχωρημένη. Goiás και Mato Grosso, με πολλές περιοχές να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και αναμένεται να αρχίσουν να μεταξένουν και να επικονιάσουν τον Μάρτιο. 

Η συγκομιδή σε αυτές τις πολιτείες πρέπει να ξεκινήσει τον Μάιο. Η δεύτερη σοδειά του 2024 θα κατανεμηθεί πιο ομαλά μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, ωστόσο, η εγχώρια ζήτηση δεν μπορεί να απορροφήσει όλη τη δεύτερη σοδειά, επομένως θα πρέπει αναπόφευκτα να κινηθούμε προς τις εξαγωγές. 

Και η Β3 δεν τιμολογείται σε αυτή την κατάσταση αυτή τη στιγμή, με τα συμβόλαια του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου να είναι πολύ πάνω από τη λιμενική πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις