ICAC: Οι κερδοσκόποι ανεβάζουν τις τιμές στο βαμβάκι

Η τελευταία έκθεση Cotton This Month αποκάλυψε μια σημαντική άνοδο της τιμής του βαμβακιού, ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις της αγοράς. Αυτή η απροσδόκητη αύξηση μπορεί να αποδοθεί κυρίως σε ένα κύμα κερδοσκοπικών αγορών στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων.

Οι ενέργειες των κερδοσκοπικών αγοραστών αύξησαν σημαντικά τη ζήτηση για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, ασκώντας τελικά ανοδική δύναμη στις τιμές του βαμβακιού. 

Προκύπτει ένα κοινό μοτίβο, καθώς οι κερδοσκόποι προσελκύουν πάντοτε πρόσθετη συμμετοχή στην αγορά, δημιουργώντας έναν βρόχο ανατροφοδότησης που κλιμακώνει την αγοραστική πίεση και, κατά συνέπεια, τις τιμές.

Η πραγματική ιστορία θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται τους επόμενους μήνες, όταν παγιωθούν οι προθέσεις φύτευσης (τουλάχιστον στο βόρειο ημισφαίριο). 

Οι προθέσεις φύτευσης ήταν χαμηλότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και μένει να δούμε αν οι πρόσφατες υψηλότερες τιμές θα δώσουν κίνητρο στους αγρότες να αυξήσουν την έκταση με βαμβάκι.

Εάν η φυτεμένη έκταση παραμείνει κάτω από τα επίπεδα των προηγούμενων εποχών και το καταναλωτικό κλίμα βελτιωθεί - οδηγώντας έτσι τη ζήτηση σε άνοδο την περίοδο 2024/25 - τότε μπορούμε σίγουρα να περιμένουμε ότι οι υψηλότερες τιμές θα υλοποιηθούν και θα δικαιολογηθούν από τα θεμελιώδη μεγέθη, ιδίως δεδομένων των χαμηλότερων αποθεμάτων σε πολλές από τις μεγαλύτερες χώρες.

Προβλέψεις τιμών

Η τρέχουσα πρόβλεψη της Γραμματείας για τις τιμές του μέσου όρου του δείκτη Α της περιόδου 2023/24 κυμαίνεται από 83,5 λεπτά έως 102,3 λεπτά, με μέση τιμή τα 91,73 λεπτά ανά λίβρα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις