Ηνωμένο Βασίλειο: Διαμαρτυρία οργανώνουν εκατοντάδες αγρότες

Εκατοντάδες αγρότες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με τρακτέρ στο Canterbury, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις φθηνότερες εισαγωγές τροφίμων και την κυβερνητική πολιτική.

Μια φάλαγγα από τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα πέρασε από το κέντρο της πόλης το απόγευμα της Κυριακής (3 Μαρτίου).

Η οργή για τις χαμηλές τιμές που λαμβάνουν οι αγρότες από τους λιανοπωλητές εντείνεται, όπως και η αυξανόμενη ανησυχία του κλάδου για τις γεωργικές πολιτικές μετά το Brexit.

Η δράση της Κυριακής, με επικεφαλής την ομάδα εκστρατείας Fairness for Farmers, ακολουθεί μια ξεχωριστή διαμαρτυρία με τρακτέρ στο λιμάνι του Ντόβερ στις 9 Φεβρουαρίου.

Αλλού, στην Ουαλία, περισσότεροι από 10.000 αγρότες κατέβηκαν στους δρόμους του Κάρντιφ την περασμένη εβδομάδα λόγω της αυξανόμενης οργής για το όραμα της ουαλικής κυβέρνησης για τον κλάδο.

Ο Geoffrey Philpott, αγρότης κουνουπιδιών στο Ανατολικό Κεντ, δήλωσε ότι η διαμαρτυρία στο Canterbury επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάγκη απαγόρευσης των εισαγωγών υποβαθμισμένων προϊόντων.

"Είμαι περήφανος που έχω Union Jack σε όλα μου τα προϊόντα, αλλά γιατί τα ξένα προϊόντα που συσκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να έχουν Union Jack πάνω τους;" ρώτησε.

 


"Ο μόνος λόγος είναι να εξαπατηθεί το κοινό και να πιστέψει ότι πρόκειται για το πιο υγιεινό και ασφαλές τρόφιμο που μπορεί να αγοράσει κανείς".

Είπε ότι η επισιτιστική ασφάλεια είναι ένα άλλο κορυφαίο ζήτημα. "Ελπίζω να είμαι αγρότης για πολλά χρόνια ακόμη, αλλά αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, δεν θα είμαι και δεν θα απασχολώ τους δεκατέσσερις ανθρώπους που εργάζονται για μένα.

"Τότε θα εξαρτηθούμε από ξένα προϊόντα που δεν θα έχουν το υψηλό επίπεδο της βρετανικής παραγωγής. Μόλις συμβεί αυτό, θα μπορούσαμε να εκβιαστούμε για την τιμολόγηση.

"Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος θα ξυπνήσει γρήγορα και θα στηρίξει τη βρετανική γεωργία, ώστε να μπορέσω να συνεχίσω να καλλιεργώ για πολλά χρόνια και να προμηθεύω υγιή και ασφαλή προϊόντα για τους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου".

 


Σε δήλωσή της, η Defra δήλωσε ότι "υποστηρίζει σταθερά τους αγρότες μας". Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ παρουσίασε πρόσφατα ένα πακέτο επιχορηγήσεων ύψους σχεδόν 430 εκατ. λιρών για την ενίσχυση του κλάδου.

 

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ο κλάδος παραμένει ανήσυχος. Μια νέα ομάδα εκστρατείας σε επίπεδο Ηνωμένου Βασιλείου με τίτλο "Χωρίς αγρότες, δεν υπάρχει φαγητό" λέει ότι θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι η βρετανική γεωργία θα παραμείνει βιώσιμη στο μέλλον.

Η ομάδα, η οποία έχει προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες οπαδούς από τότε που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, λέει ότι είναι μια "συλλογή αγροτών που ανησυχούν ότι το μέλλον της γεωργίας απειλείται επί του παρόντος".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις