Syngenta: Επεκτείνει τις συνεργασίες για πιο καινοτόμες επιστημονικές και τεχνολογικές λύσεις στη γεωργία

Ο Όμιλος Syngenta, μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες αγροτικής τεχνολογίας, ανακοίνωσε σήμερα σημαντικές συνεργασίες μετά την έναρξη της πλατφόρμας επιτάχυνσης καινοτομίας Shoots by Syngenta το 2023. Οι συνεργασίες αυτές, οι οποίες συνδέουν την τεχνογνωσία σε διάφορους κλάδους και τομείς, αποσκοπούν στο να καταστήσουν εφικτές καινοτόμες λύσεις στις γεωργικές προκλήσεις ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Δύο συνεργασίες - με την IBM Research και με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Maxygen - έφεραν σε επαφή τις αντίστοιχες πρωτοποριακές προσεγγίσεις τους στη μοντελοποίηση προβλέψεων βάσει δεδομένων και στην κατευθυνόμενη εξέλιξη πρωτεϊνών που αξιοποιούνται περισσότερο στη φαρμακευτική βιομηχανία, με την παγκοσμίως κορυφαία γεωργική έρευνα και τα ιδιόκτητα σύνολα δεδομένων της Syngenta.

"Για να βοηθήσουμε τους καλλιεργητές να θρέψουν με βιώσιμο τρόπο έναν ταχέως αυξανόμενο ανθρώπινο πληθυσμό, απαιτείται μια ισχυρή εστίαση στη συνεργασία, όχι μόνο στη γεωργία, αλλά και σε όλους τους κλάδους", δήλωσε ο Gusui Wu, Global Head of Seeds Research. "Η συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο του τρόπου με τον οποίο οι επιστήμονές μας προσεγγίζουν καθημερινά την καινοτομία. Είναι ενσωματωμένη στην επιστημονική μας κουλτούρα και αναζητούμε συνεχώς διαφορετικές τεχνολογίες, λύσεις και συνεργάτες για να μας βοηθήσουν να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους αγρότες".

Η IBM Research και η Syngenta επιταχύνουν τη βελτιστοποίηση της σύνθεσης χημικών ενώσεων με γλωσσικά μοντέλα.

Ο Όμιλος Syngenta, σε συνεργασία με την IBM Research, βελτίωσε την παραγωγικότητα στη χημική σύνθεση χρησιμοποιώντας το IBM-RXN - ένα λογισμικό που αναπτύχθηκε για να επιτρέπει τη χρήση γλωσσικών μοντέλων για τη σύνθεση νέων μορίων και υλικών. Το IBM-RXN κωδικοποιεί, μοντελοποιεί και προβλέπει τη χημική αντιδραστικότητα. Συνδυάζοντας την παγκοσμίως κορυφαία χημική έρευνα και τα ιδιόκτητα σύνολα δεδομένων της Syngenta με τις δυνατότητες μοντελοποίησης αντιδραστικότητας παγκόσμιας κλάσης της IBM και αξιοποιώντας την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP), την πρωτοποριακή προσέγγιση μοντελοποίησης της IBM, δίνει τη δυνατότητα στους εταίρους να παρέχουν κλιμακούμενη, ακριβή και βασισμένη σε δεδομένα μοντελοποίηση προβλέψεων. Αυτό επιτρέπει στη Syngenta να διερευνά ταυτόχρονα πολλαπλές σχετικές ενώσεις και να δίνει προτεραιότητα στις διαδρομές που προσφέρουν ενώσεις με τα πιο επιθυμητά εμπορικά χαρακτηριστικά.

Η Syngenta κλείνει το βρόχο των δεδομένων συνδέοντας την πλατφόρμα IBM-RXN με την πλατφόρμα σύνθεσης. Οι προβλέψεις αντιδραστικότητας αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού των συνθετικών διαδικασιών. Τα αποτελέσματα των μοντέλων ενσωματώνονται πλήρως με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της σύνθεσης, δημιουργώντας έναν εικονικό βρόχο όπου τα υψηλής ποιότητας δεδομένα δημιουργούν πιο συναφή μοντέλα που, με τη σειρά τους, εμπνέουν καλύτερες συνθετικές διαδικασίες. Η ψηφιοποίηση των συνθετικών ροών εργασίας και η υιοθέτηση των μοντέλων πρόβλεψης της αντιδραστικότητας αυξάνουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της συνθετικής διαδικασίας. Και οι δύο ομάδες εργάστηκαν για την επέκταση της μοντελοποίησης αντιδραστικότητας ώστε να συμπεριληφθούν βιοκαταλυόμενες αντιδράσεις και μεταβολικοί μετασχηματισμοί, ώστε να υποστηριχθεί ο σχεδιασμός πιο βιώσιμων συνθετικών διαδικασιών με καλύτερη ασφάλεια και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Καθώς αυξάνεται η προβλεπτική ικανότητα των μοντέλων αντιδραστικότητας, οι επιστήμονες μπορεί να αποκτήσουν όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αναθέτοντας μέρος της εργασίας τους στην αυτοματοποίηση με τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό θα επιτρέψει τη μετατόπιση της εστίασης στη στρατηγική σύνθεσης και τον συνολικό χημικό σχεδιασμό.

Η Syngenta συνεργάζεται με την Maxygen για τη βελτιστοποίηση της μοριακής τεχνολογίας ενεργοποίησης.

Η Maxygen, η οποία ειδικεύεται στην κατευθυνόμενη εξέλιξη των πρωτεϊνών, συνεργάζεται με τη Syngenta Seeds για τη βελτιστοποίηση των τεχνολογιών της.

Από την έναρξη της συνεργασίας, ένας από τους παράγοντες επιτυχίας είναι το σταθερό και ισχυρό επίπεδο επιστημονικής δέσμευσης και από τις δύο πλευρές. Τόσο η Maxygen όσο και η Syngenta υιοθέτησαν από την αρχή μια ανοιχτή συλλογική προσέγγιση, με τη Syngenta να δίνει στη συνεργασία καθεστώς υψηλής προτεραιότητας ως μέρος του βασικού της χαρτοφυλακίου, επιτρέποντας την ταχεία πρόοδο του έργου.

Οι ομάδες της Syngenta και της Maxygen συναντήθηκαν συχνά για να εξετάσουν τα αποτελέσματα, να διαχειριστούν τη λήψη αποφάσεων, να προσαρμόσουν τα σχέδια και να επισημάνουν τα ορόσημα της προόδου. Η προσέγγιση αυτή οδήγησε στην επιτυχία, με αποτέλεσμα να προκύψουν παραλλαγές πρωτεϊνών με ιδιαίτερα βελτιωμένα χαρακτηριστικά και αντικείμενο νέας πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αναζήτηση νέων συνεργατών για έξι προκλήσεις

Το Shoots by Syngenta προβάλλει συγκεκριμένες ανάγκες καινοτομίας από όλες τις επιχειρήσεις της Syngenta Crop Protection και Seeds. Οι επιστημονικές προκλήσεις καινοτομίας αναρτώνται στην ιστοσελίδα της, καλώντας οποιονδήποτε έχει επιστημονικό ενδιαφέρον να υποβάλει προτάσεις σε απάντηση. Οι προτάσεις αξιολογούνται γρήγορα και, εάν υπάρχει αμοιβαία ταύτιση, προχωρούν σε συνεργασία για την προώθηση της έρευνας ή της τεχνολογίας που θα μπορούσε τελικά να αδειοδοτηθεί.

Επί του παρόντος, το Shoots by Syngenta απαριθμεί έξι προκλήσεις, που κυμαίνονται από τον εντοπισμό νέων χημικών δομικών στοιχείων που προέρχονται από ρεύματα αποβλήτων βιομάζας, έως την ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων για την ανίχνευση μη ορατών δεικτών κακής ανάπτυξης των καλλιεργειών.

"Ανυπομονούμε να συνδεθούμε με νέους εταίρους από τον ακαδημαϊκό χώρο, ερευνητικά ινστιτούτα, νεοφυείς επιχειρήσεις και διακλαδικούς τομείς, να συνεργαστούμε με το εκτεταμένο παγκόσμιο δίκτυο επιστημόνων μας και να διευρύνουμε τα όρια του τι είναι γνωστό σήμερα στην επιστήμη", δήλωσε η Camilla Corsi, Global Head of Crop Protection Research της Syngenta. "Είμαστε υπερήφανοι για την ισχυρή φήμη μας ως συνεργάτης επιλογής και είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες της πλατφόρμας Shoots by Syngenta να δημιουργήσει νέες δυνατότητες προς όφελος των αγροτών και της γεωργίας".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις