Ανεβαίνουν οι τιμές σε σόγια και καλαμπόκι

Η σόγια και το καλαμπόκι του Σικάγο αυξήθηκαν τη Δευτέρα σε αγορές ευκαιρίας μετά από χαμηλά τριών ετών την περασμένη εβδομάδα, αλλά η άφθονη προσφορά από τη Νότια Αμερική περιόρισε τα κέρδη.

Το σιτάρι υποχώρησε υπό τη συνεχιζόμενη πίεση των φθηνών εξαγωγικών προμηθειών της Μαύρης Θάλασσας, ιδίως της ρωσικής.

Τα πιο ενεργά σόγια Sv1 του Chicago Board of Trade σημείωσαν άνοδο 0,6% στα 11,58-3/4 δολάρια το μπούσελ στις 1211 GMT, αφού έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 την περασμένη εβδομάδα.

Το καλαμπόκι Cv1 αυξήθηκε κατά 0,4% στα 4,26-1/2 δολάρια το bushel, έχοντας επίσης διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 την περασμένη εβδομάδα. Το σιτάρι Wv1 αυξήθηκε κατά 0,3% στα 5,54 δολάρια το μπούσελ μετά τις απότομες πτώσεις της Παρασκευής.

Οι προβλέψεις για καλές σοδειές στη Βραζιλία αποδυνάμωσαν τη σόγια την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι μεγάλες προμήθειες στη Νότια Αμερική και στις ΗΠΑ συμπίεσαν το καλαμπόκι.

"Το καλαμπόκι και η σόγια επωφελούνται από τις αγοραπωλησίες μετά τις ισχυρές πτώσεις των τιμών την περασμένη εβδομάδα, αλλά η άνοδος μάλλον μοιάζει με έλλειψη πεποίθησης, καθώς εμφανίζεται σαν αναπήδηση νεκρής γάτας σε σχέση με τη συνεχιζόμενη πτωτική εικόνα του υποβάθρου των μεγάλων νοτιοαμερικανικών προμηθειών", δήλωσε ο Matt Ammermann, διαχειριστής κινδύνου εμπορευμάτων της StoneX.

"Όσον αφορά τη σόγια, η συγκομιδή της Βραζιλίας και οι εξαγωγικές πιέσεις παραμένουν σε ισχύ. Καθώς οι βραζιλιάνικες εξαγωγές φτάνουν σύντομα στην εποχιακή τους κορύφωση, είναι δύσκολο να δούμε πώς οι ΗΠΑ μπορούν να ανταγωνιστούν".

"Οι παγκόσμιες προμήθειες καλαμποκιού φαίνονται επίσης μεγάλες και το ερώτημα είναι αν το καλαμπόκι του Σικάγο θα μπορέσει να κρατήσει το επίπεδο των 4 δολαρίων αυτή την εβδομάδα".

Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις για τη Βραζιλία, αλλά η σοδειά εξακολουθεί να είναι βαριά. Η Αργεντινή αναμένει μια εξαιρετική σοδειά σόγιας .

"Οι φτηνές εξαγωγικές προμήθειες από τη Ρωσία και αλλού στη Μαύρη Θάλασσα υπονομεύουν το σιτάρι", δήλωσε ο Ammermann. "Η πτώση των ρωσικών αγορών μετρητών αποδυναμώνει το Σικάγο και η προσοχή θα είναι στραμμένη στο αν οι ρωσικές τιμές εξαγωγής πέσουν κάτω από το επίπεδο των 200 δολαρίων ανά τόνο FOB αυτή την εβδομάδα".

"Οι χαμηλές τιμές αρχίζουν να δημιουργούν νέα ζήτηση για εισαγωγές, με μια νέα προσφορά αγοράς από την Αλγερία . Αλλά οι αγορές θα παρακολουθούν για να δουν αν οι φθηνές ρωσικές προμήθειες κυριαρχήσουν στις προσφορές προς την Αλγερία".
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις