Μεξικό: Επιφυλάξεις για την ασφάλεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού

Ένα προεδρικό διάταγμα απαγόρευσε τη χρήση γενετικά τροποποιημένου (ΓΤ ή γενετικά τροποποιημένου) καλαμποκιού για τρόφιμα στο Μεξικό. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά χρησιμοποιούν την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού (USMCA) για να αμφισβητήσουν τις ενέργειες του Μεξικού.

Ο σκοπός των περιορισμών του Μεξικού για το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι είναι να διαφυλάξει την ακεραιότητα του γηγενή καλαμποκιού από τη μόλυνση με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και να προστατεύσει την ανθρώπινη υγεία. Ο σκοπός της αμφισβήτησης των ΗΠΑ και του Καναδά είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θέλουν να αναγκάσουν το Μεξικό να ανοίξει την αγορά του σε όλα τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και σπόρους. Ο Καναδάς υποστηρίζει την πρόκληση των ΗΠΑ (ως τρίτο μέρος στη διαμάχη), παρόλο που ο Καναδάς δεν εξάγει καλαμπόκι στο Μεξικό.

Το Μεξικό έχει το δικαίωμα να περιορίσει τη χρήση γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες του Μεξικού δεν βασίζονται σε επιστημονικές αρχές, αλλά η κυβέρνηση διαθέτει επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση για να δικαιολογήσει τις πολιτικές προφύλαξης.

Το Καναδικό Δίκτυο Δράσης για τη Βιοτεχνολογία, είναι ένα μεγάλο δίκτυο αγροτικών και περιβαλλοντικών ομάδων που παρακολουθεί τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) για πάνω από 15 χρόνια, και υποστηρίζουμε τους περιορισμούς του Μεξικού. Ήταν μία από τις δύο καναδικές ομάδες στις οποίες δόθηκε η άδεια να στείλουν σχόλια εμπειρογνωμόνων σχετικά με τους κινδύνους του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στην ειδική ομάδα διαιτησίας σε αυτή τη διαφορά, αλλά τον Ιανουάριο, οι καναδικές ομάδες δεν κλήθηκαν μετά από αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με την υποστήριξη του Καναδά, με την τεχνική δικαιολογία ότι η διαφορά αφορά μόνο τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Δημοσίευσε την ανάλυση για να δείξει ότι η απαγόρευση του Μεξικού υποστηρίζεται από την επιστήμη. Η έρευνα συνεχίζει να βρίσκει ενδείξεις πιθανής βλάβης για τον άνθρωπο από την κατανάλωση καλαμποκιού ανθεκτικού στα γενετικά τροποποιημένα έντομα. Η επιστήμη συνεχίζει επίσης να προειδοποιεί για επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ΓΤ καλαμποκιού.

Τα περισσότερα φυτά ΓΤ καλαμποκιού είναι γενετικά τροποποιημένα για να εξοντώνουν τα έντομα-παράσιτα. Τα ΓΤ φυτά εκφράζουν μια τοξίνη από το βακτήριο του εδάφους Bacillus thuringiensis (Bt) που είναι γνωστό ότι βλάπτει τα έντερα συγκεκριμένων τύπων εντόμων αλλά όχι άλλων.

Οι αγρότες χρησιμοποιούν εδώ και πολύ καιρό το Bt ως σπρέι για τη θανάτωση των παρασίτων, αλλά οι τοξίνες Bt στις ΓΤ καλλιέργειες διαφέρουν από αυτό το φυσικό Bt ως προς τη δομή, τη λειτουργία και τις βιολογικές επιδράσεις. Στην πραγματικότητα, μελέτες με κριτές σε ολόκληρη την επιστημονική βιβλιογραφία συνεχίζουν να διαπιστώνουν ότι οι τοξίνες Bt στα ΓΤ φυτά μπορούν να βλάψουν έντομα (αράχνες, σφήκες, πασχαλίτσες και λαγοκέφαλες, για παράδειγμα) που δεν είναι οι προβλεπόμενοι στόχοι.

Μόλις πέρυσι, νέες μελέτες με αξιολόγηση από ομοτίμους διαπίστωσαν περαιτέρω επιπτώσεις της Bt εκεί όπου υποτίθεται ότι δεν υπήρχαν. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2023 που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια της Βραζιλίας και της Κολομβίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, διαπίστωσε ότι η Bt είχε πολλές σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των σφηκών, επηρεάζοντας ακόμη και την επόμενη γενιά. 

Πανεπιστημιακοί ερευνητές στην Κίνα και το Πακιστάν διαπίστωσαν επίσης χαμηλότερη ποικιλομορφία βακτηρίων στο έντερο αραχνών λύκων που εκτέθηκαν σε Bt. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια εργαστηριακή δοκιμή που δημοσιεύθηκε το 2023, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, και η οποία διαπίστωσε ότι μια συγκεκριμένη τοξίνη Bt διαταράσσει τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων του εντέρου σε μύγες φρούτων, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα ότι οι τοξίνες Bt θα μπορούσαν να βλάψουν την εντερική επένδυση των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Για να προστεθούν σε αυτά τα αποτελέσματα, μια σειρά από δοκιμές σίτισης σε ζώα διαπιστώνουν επίσης ότι οι τοξίνες Bt και οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες Bt θα μπορούσαν να έχουν τοξικές επιδράσεις στα θηλαστικά. 

Τοξικές επιδράσεις και ενδείξεις τοξικότητας έχουν παρατηρηθεί ποικιλοτρόπως στο αίμα, το στομάχι, το λεπτό έντερο, το συκώτι, τους νεφρούς, τον σπλήνα και το πάγκρεας, καθώς και ανοσολογικές αντιδράσεις, αν και ο μηχανισμός δεν είναι σαφής από αυτές τις μελέτες. 

Είναι κρίσιμο ότι οι μελέτες διατροφής σε ζώα δεν απαιτούνται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ ή του Καναδά προκειμένου να αποδειχθεί η ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Στην πραγματικότητα, στην επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχουν πολύ λίγες μακροχρόνιες και πολυετείς δοκιμές σε ζώα.

Αλλά η τοξικότητα του Bt δεν είναι η μόνη ανησυχία για την ασφάλεια. Η παραγωγή γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού συνδέεται επίσης με τη χρήση γλυφοσάτης και άλλων ζιζανιοκτόνων που συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων νευρολογικών ασθενειών και ορισμένων μορφών καρκίνου. 

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατατάσσει τη γλυφοσάτη ως "πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο" και, όπως αποδεικνύουν οι επιτυχείς αγωγές κατά της Bayer/Monsanto, υπάρχουν άφθονες αποδείξεις ότι η άμεση έκθεση σε ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη μπορεί να οδηγήσει ιδίως σε λέμφωμα non-Hodgkin. 

Κρίσιμα, τα στοιχεία υποδεικνύουν επίσης κίνδυνο από την έκθεση σε υπολείμματα στα τρόφιμα, κάτι που αποτελεί την ανησυχία που τόνισε το Μεξικό σε σχέση με το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.

Η ανησυχία αυτή είναι ιδιαίτερα πιεστική επειδή οι Μεξικανοί τρώνε περισσότερο καλαμπόκι από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο, κυρίως μέσω ελάχιστα επεξεργασμένου αλευριού για τορτίγια. Αυτός είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος κατανάλωσης ΓΤ καλαμποκιού από τη διατροφή των συστατικών καλαμποκιού σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. 

Η μοναδική διατροφική έκθεση του Μεξικού στο ΓΤ καλαμπόκι απαιτεί από το Μεξικό να ορίσει το δικό του "αποδεκτό επίπεδο προστασίας" από τους κινδύνους.

Στην εισήγησή της στην επιτροπή εμπορικών διαφορών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι δεν έχουν διαπιστωθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών. Ωστόσο, χωρίς να υπάρχει παρακολούθηση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, δεν υπάρχει επιστημονική βάση για να γίνει αυτή η δήλωση. Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες μετά την κυκλοφορία τους σε ανθρώπινους πληθυσμούς για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και, χωρίς την παρακολούθηση ή την επισήμανση των ΓΤ τροφίμων, τέτοιες μελέτες δεν είναι δυνατές.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι αν έχουν αποφασίσει ότι ένα γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο είναι ασφαλές, τότε το Μεξικό θα πρέπει να συμφωνήσει.

Στις αρχές Μαρτίου, η επίσημη υπεράσπιση του Μεξικού για την απαγόρευση του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού θα δημοσιευθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας εμπορικών διαφορών. Λίγο αργότερα, θα ακουστούν τα επιχειρήματα από οκτώ μη κυβερνητικές ομάδες που έχουν την άδεια να στείλουν σχόλια. Αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι οι περιορισμοί του Μεξικού στο καλαμπόκι υποστηρίζονται από την επιστήμη και δικαιολογούνται προκειμένου να υπερασπιστούν το μέλλον του καλαμποκιού και να προστατεύσουν την ασφάλεια των τροφίμων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις