Σιτάρι: Σε νέα χαμηλά λόγω εξαγωγικού ανταγωνισμού

Τα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού του Σικάγο υποχώρησαν την Τετάρτη σε νέα χαμηλά επίπεδα συμβολαίων, καθώς ένας διαγωνισμός εισαγωγής από την Αλγερία ανέδειξε τον έντονο ανταγωνισμό από τις προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σόγια και το καλαμπόκι παρουσίασαν μικρή μεταβολή, κάνοντας παύση μετά τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας, καθώς οι συμμετέχοντες έβλεπαν μπροστά στην έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για τις παγκόσμιες καλλιέργειες την Παρασκευή για ένα μέτρο για την παραγωγή της Νότιας Αμερικής.

Το ασθενέστερο δολάριο και το υψηλότερο αργό πετρέλαιο προσέφεραν κάποια στήριξη στα σιτηρά, αν και οι επενδυτές ανέμεναν επίσης την κατεύθυνση από τα σχόλια που θα κάνει στο αμερικανικό Κογκρέσο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Χρηματιστήριο του Σικάγο (CBOT) Wv1 σημείωνε πτώση 0,7% στα 5,47 δολάρια το μπούσελ έως τις 1300 GMT.

Νωρίτερα υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στα 5,42-1/2 δολάρια, το οποίο σηματοδότησε επίσης χαμηλό συμβολαίου για τη θέση παράδοσης Μαΐου WK24.

Στην Ευρώπη, το σιτάρι Μαΐου BL2K4 στο Euronext υποχώρησε σε άλλο ένα χαμηλό συμβόλαιο στα 188,25 ευρώ που ήταν επίσης ένα νέο χαμηλό 3-1/2 ετών για την τιμή BL2c2 δεύτερου μήνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι έχουν πληγεί τις τελευταίες εβδομάδες από την πτώση των ρωσικών τιμών και τα αποτελέσματα που ανέφεραν οι έμποροι από τον διαγωνισμό της Αλγερίας την Τρίτη υπογράμμισαν τον σκληρό ανταγωνισμό των εξαγωγών.

"Όπως και στην Ευρώπη, η ανταγωνιστική πίεση από το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας πιέζει όλο το αμερικανικό σιτάρι προς τα κάτω", δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Agritel.

Ο κρατικός οργανισμός δημητριακών της Αλγερίας OAIC πιστεύεται ότι έχει αγοράσει περίπου 870.000 έως 900.000 μετρικούς τόνους προαιρετικής προέλευσης σιταριού στα 227- 228 δολάρια ανά τόνο, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και του ναύλου (c&f), δήλωσαν Ευρωπαίοι έμποροι, με τις προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας να θεωρούνται πιο πιθανές να χρησιμοποιηθούν.

"Είναι λογικό για την Αλγερία να αγοράσει πολλά σε αυτές τις χαμηλές τιμές, αλλά δεν είναι πραγματικά καλά νέα για την αγορά, επειδή φαίνεται ότι οι έμποροι είχαν πολλά να πουλήσουν", δήλωσε ένας Ευρωπαίος έμπορος.

Οι έμποροι στρέφουν την προσοχή τους στη μηνιαία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τις καλλιέργειες την Παρασκευή, η οποία θα επικαιροποιήσει τις προοπτικές για την προσφορά και τη ζήτηση στις ΗΠΑ και τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εκτιμήσεις του USDA για την παραγωγή καλαμποκιού και σόγιας στη Νότια Αμερική, όπου οι συγκομιδές αναμένεται να είναι μεγάλες παρά τη μικτή καλλιεργητική περίοδο.

Τα φασόλια σόγιας CBOT Sv1 υποχώρησαν κατά 0,1% στα $11,48 το bushel και παρέμειναν κοντά στο χαμηλό τριών ετών που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το καλαμπόκι CBOT Cv1 παρέμεινε αμετάβλητο στην ημέρα στα $4,26-1/4 το bushel.

Το καλαμπόκι είχε ανακάμψει από το δικό του χαμηλό τριετίας τον περασμένο μήνα, αλλά οι μεγάλες προμήθειες των ΗΠΑ και της Νότιας Αμερικής, καθώς και ο ανταγωνισμός από το ουκρανικό καλαμπόκι για τον εφοδιασμό της Κίνας, περιόρισαν τα κέρδη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις