Αίγυπτος: Ακυρώνει διαγωνισμό για εισαγωγές σιταριού

Ο κρατικός εισαγωγέας σιτηρών της Αιγύπτου ακύρωσε διαγωνισμό αγοράς σιταριού που εκδόθηκε για την αποστολή 1-10 Μαΐου, όπου η χαμηλότερη προσφορά που υποβλήθηκε ήταν για σιτάρι βουλγαρικής προέλευσης, χωρίς να δώσει καμία αιτιολογία, όπως δήλωσαν εμπορικές πηγές.

Η Γενική Αρχή Εφοδιασμού Εμπορευμάτων (GASC) δεν προέβη σε καμία αγορά στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι οι προσφορές για σιτάρι βουλγαρικής προέλευσης εμφανίστηκαν στα 225,70 $/mt και 233,77 $/mt FOB Βάρνα με όρους πληρωμής 180 και 270 ημερών αντίστοιχα και η χαμηλότερη ιδέα για ναύλο στα 16,50 $/mt.

Αυτό το έκανε 242,20 $/mt και 250,27 $/mt CFR αντίστοιχα, τη φθηνότερη προσφορά της ημέρας.

Εκτός από τη βουλγαρική προέλευση, η ρουμανική και η γαλλική ήταν οι επόμενες πιο ανταγωνιστικές επιλογές μεταξύ των 27 προσφορών που κατατέθηκαν, ενώ οι ρωσικές προσφορές βρίσκονταν εκτός ανταγωνισμού με όλες τις ιδέες πώλησης να εμφανίζονται στην ανεπίσημη "κατώτατη" τιμή των $235/mt FOB για προθεσμία 180 ημερών και $260/mt για προθεσμία 270 ημερών.

Αυτό είναι 10 $/mt χαμηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο επίπεδο προσφορών για διάρκεια 180 ημερών και 5 $/mt χαμηλότερα για διάρκεια 270 ημερών, αλλά εξακολουθούσε να είναι πολύ πάνω από τις προσφορές που παρατηρούνται στην ευρύτερη αγορά τώρα - με επίπεδα γύρω στα 200-205 $/mt FOB NTTK.

Εμπορικές πηγές ανέφεραν ότι η διαφορά στις τιμές θα μπορούσε να είναι ο κύριος λόγος για την ακύρωση, καθώς με την πρόσφατη, σημαντική πτώση της τιμής της φυσικής αγοράς, οι υπάλληλοι της GASC ανέμεναν να δουν χαμηλότερα επίπεδα, ιδίως από τη Ρωσία.

Η χώρα αυτή είναι η φθηνότερη παγκόσμια προέλευση αυτή τη στιγμή, αλλά αναφερόταν στην υψηλότερη τιμή μεταξύ άλλων ανταγωνιστών στον διαγωνισμό.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό της, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, η GASC έκλεισε 180.000 εκατ. τόνους σιταριού ουκρανικής και ρουμανικής προέλευσης πληρώνοντας 255 δολάρια/mt CFR για την αποστολή στις 10-25 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις