Αποζημιώσεις και Λίμνη Κάρλα στην συνάντηση Μητσοτάκη-Θεσσαλών

Ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες αλλά και με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία αγροτών από τη Θεσσαλία

Στις 11 θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας ενώ στις 12:30 θα φτάσει η αντιπροσωπεία των αγροτικών φορέων της περιοχής, η οποία θα αποτελείται από 15 μέλη.

Θα γίνει ειδική αναφορά στο θέμα της Λίμνης Κάρλα, όπου περίπου 120.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό. Οι Θεσσαλοί αγρότες ζητούν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστράγγιση των νερών, αλλά και λύση για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Πάντως οι αγρότες από την πλευρά τους υπογραμμίζουν ότι δεν θα μείνουν «με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι να βρεθούν λύσεις» επισημαίνοντας ότι εκτός από τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις εκτάσεις, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ανακύπτουν για τη δημόσια υγεία και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ένα ακόμη θέμα που θα τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού θα είναι η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες, επαναφέροντας πάλι το αίτημα για λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024, μείωση του κόστους παραγωγής, μη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο Master Plan, που του παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, η Ολλανδική εταιρεία «HVA International» για την διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας.

Σε αυτό περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχονται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις