Τουρκία: Αυξάνονται οι εξαγωγές βάμβακος

Κατά την περίοδο εμπορίας 2023/24, η Τουρκία προβλέπεται να είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας και καταναλωτής βαμβακιού. 

Οι εξαγωγές βαμβακιού έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 2 χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 50 ετών, ενώ η εγχώρια χρήση έχει μειωθεί σε χαμηλό επίπεδο 5 ετών. 

Η μείωση της εγχώριας χρήσης οφείλεται κυρίως στο σεισμό του Φεβρουαρίου 2023 στη νότια Τουρκία, στις εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις και στη χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα βαμβακιού. 

Η Τουρκία προβλέπεται να εξάγει φέτος 1,3 εκατομμύρια δεμάτια βαμβακιού, εν μέρει λόγω της δεκαπλάσιας αύξησης των αποστολών προς την Κίνα κατά τους πρώτους 5 μήνες της περιόδου εμπορίας σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. 

Οι ανταγωνιστικές τιμές της Τουρκίας σε σχέση με άλλους μεγάλους εξαγωγείς έχουν αυξήσει τις αποστολές προς την Κίνα- αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι πέρυσι ήταν ένας από τους πιο ακριβούς προμηθευτές. 

Οι εξαγωγές βαμβακιού από την Τουρκία προς το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ και την Ινδονησία έχουν επίσης αυξηθεί δραματικά λόγω των ανταγωνιστικών τιμών. 

Η αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών αντισταθμίζεται από την προβλεπόμενη μείωση της εγχώριας χρήσης. 

Η πτώση της κατανάλωσης βαμβακιού στην Τουρκία συνοδεύεται από μικρότερο όγκο εξαγωγών βαμβακερών ενδυμάτων κατά την περίοδο εμπορίας 2022/23 και από μείωση κατά 15% κατά τους πρώτους 5 μήνες αυτής της περιόδου εμπορίας. 

Ο όγκος των εξαγωγών βαμβακερών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μειώθηκε επίσης κατά την περίοδο εμπορίας 2022/23, αλλά παρέμεινε σταθερός μέχρι στιγμής κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας. 

Ένας παράγοντας που πιέζει την κατανάλωση είναι ο περσινός σεισμός στη νότια Τουρκία, ο οποίος προκάλεσε ζημιές σε περιοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της παραγωγής βαμβακερών νημάτων της Τουρκίας. 

Οι παραγωγοί νημάτων φέρεται να χρειάστηκαν 2-12 μήνες για τις επισκευές πριν από την επανέναρξη της παραγωγής. 

Επιπλέον, τα επιτόκια, το κόστος εργασίας και άλλα κόστη εισροών αυξάνονται στην Τουρκία, μειώνοντας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλους εξαγωγείς βαμβακερών ενδυμάτων.

Εκτός από τους περιορισμούς στην παραγωγή νημάτων, η ζήτηση για εξαγωγές βαμβακερών ενδυμάτων από την Τουρκία έχει μειωθεί. 

Η οικονομική ανάπτυξη έχει μείνει στάσιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την κύρια αγορά για τις εξαγωγές βαμβακερών ενδυμάτων της Τουρκίας, και οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για ενδύματα και άλλες αγορές διακριτικής ευχέρειας. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μια άλλη σημαντική εξαγωγική αγορά για τα βαμβακερά ενδύματα της Τουρκίας, εισήλθε σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023. 

Η αύξηση των εξαγωγών βαμβακερού ενδύματος της Τουρκίας φέτος μπορεί να αποτελεί παρέκκλιση λόγω των ανταγωνιστικών τιμών. 

Οι μελλοντικές αποστολές αναμένεται να μειωθούν καθώς η κατανάλωση βαμβακιού της Τουρκίας και οι εξαγωγές βαμβακερών ενδυμάτων ανακάμπτουν από τα πεσμένα επίπεδα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις