FAO: Το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών θα αυξηθεί χάρη στην Ουκρανία και την Κίνα

Η πρόβλεψη για τη συνολική παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2023 εκτιμάται σε 2840 εκατομμύρια τόνους. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών το 2023/24 θα ανέλθει σε 2823 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης καλαμποκιού και σιταριού για ζωοτροφές.

Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών αναμένεται να αυξηθούν αποκλειστικά λόγω των σιτηρών ζωοτροφών, με τον παγκόσμιο λόγο αποθεμάτων σιτηρών προς κατανάλωση να προβλέπεται ότι θα κλείσει το έτος στο "άνετο" 31,1%, από 30,9%.

"Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χάρη στις βελτιωμένες προβλέψεις για τις εξαγωγές καλαμποκιού από την Ουκρανία και την υψηλότερη ζήτηση από την Κίνα", πρόσθεσε ο οργανισμός.

Ο FAO αύξησε επίσης την προκαταρκτική πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2024 σε 797 εκατ. τόνους (+1% σε σχέση με το 2023).

"Οι χαμηλότερες τιμές του σιταριού οδήγησαν στη μείωση των φυτεύσεων χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ κατά 6% σε σύγκριση με πέρυσι. Αμερικής, όπου η παραγωγή μπορεί ακόμη να αυξηθεί λόγω των καλών προοπτικών απόδοσης. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στηρίζουν επίσης τις προσδοκίες για αυξημένη παραγωγή σιταριού το 2024 στη Ρωσία, η οποία είναι σημαντική εξαγωγική χώρα, καθώς και για αύξηση της παραγωγής πάνω από το μέσο όρο στην Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν", εξηγούν οι εμπειρογνώμονες

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις