Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για τη μείωση των αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και τροφίμων

Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις προτάσεις του για την καλύτερη πρόληψη και μείωση των αποβλήτων από τρόφιμα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη θέση τους σε πρώτη ανάγνωση σχετικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση του πλαισίου για τα απόβλητα με 514 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 91 αποχές.

Αυστηρότεροι στόχοι για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων

Προτείνουν υψηλότερους δεσμευτικούς στόχους μείωσης των αποβλήτων που πρέπει να επιτευχθούν σε εθνικό επίπεδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 - τουλάχιστον 20% στην επεξεργασία και μεταποίηση τροφίμων (αντί για 10% που πρότεινε η Επιτροπή) και 40% κατά κεφαλήν στο λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια, τις υπηρεσίες τροφίμων και τα νοικοκυριά (αντί για 30%). Το Κοινοβούλιο επιθυμεί επίσης να αξιολογήσει η Επιτροπή εάν θα πρέπει να εισαχθούν υψηλότεροι στόχοι για το 2035 (τουλάχιστον 30% και 50% αντίστοιχα), και εάν ναι, της ζητά να υποβάλει νομοθετική πρόταση.

Οι παραγωγοί να καλύπτουν το κόστος για τη συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση των αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν να επεκτείνουν τα συστήματα ευθύνης του παραγωγού (EPR), μέσω των οποίων οι παραγωγοί που πωλούν υφάσματα στην ΕΕ θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος για τη χωριστή συλλογή, διαλογή και ανακύκλωσή τους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν τα συστήματα αυτά 18 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας (σε σύγκριση με τους 30 μήνες που πρότεινε η Επιτροπή). Οι νέοι κανόνες θα καλύπτουν προϊόντα όπως ενδύματα και αξεσουάρ, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, κουρτίνες, καπέλα, υποδήματα, στρώματα και χαλιά, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που περιέχουν υλικά που σχετίζονται με την κλωστοϋφαντουργία, όπως δέρμα, συνθετικό δέρμα, καουτσούκ ή πλαστικό.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις