Έρχονται νέοι κανόνες για τις μεγάλες πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες

Με 393 ψήφους υπέρ, 173 κατά και 49 αποχές εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές από μεγάλες χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Από το 2026 εξετάζεται η επέκτασή της και στις κτηνοτροφικές μονάδες βοοειδών. 

Συγκεκριμένα, για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν μεταξύ άλλων υποχρεωτικό τον καθορισμό των αυστηρότερων δυνατών επιπέδων εκπομπών για τους καλυπτόμενους τομείς. Για την καταπολέμηση της λειψυδρίας, θα καταστούν επίσης υποχρεωτικοί οι στόχοι περιβαλλοντικών επιδόσεων για την κατανάλωση νερού.

Σε ό,τι αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες, συμφωνήθηκε να επεκταθούν τα μέτρα της οδηγίας σε χοιροτροφικές μονάδες με περισσότερες από 350 μονάδες ζωικού κεφαλαίου. 

Εξαιρούνται οι μονάδες εκτροφής χοίρων με βιολογικές ή εκτατικές (δηλ. μη εντατικές) μεθόδους και αυτές που χρησιμοποιούν εξωτερικό χώρο για σημαντικό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του έτους. 

Σχετικά με τα πτηνοτροφεία, η οδηγία αφορά μονάδες με ωοτόκες όρνιθες με περισσότερες από 300 μονάδες ζωικού κεφαλαίου και στις μονάδες με κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής με περισσότερες από 280 μονάδες ζωικού κεφαλαίου. Για τις φάρμες χοίρων και πουλερικών, το όριο θα είναι 380 μονάδες ζωικού κεφαλαίου.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις