Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών

Από την έναρξη της περιόδου 2023/2024 οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έφτασαν τους 31,9 Mt, όταν την ίδια περασμένη περίοδο ανήλθαν σε 34,2 Mt. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες οι εξαγωγές έχουν εκτοξευθεί.

Τον περασμένο Φεβρουάριο εξήγαγαν 5,8 Mt, δηλαδή 11,5% περισσότερο από τον Φεβρουάριο του 2023.

Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία έχε εξάγει 12,8 Mt σιτάρι, 17 Mt καλαμπόκι και 1,78 Mt κριθάρι, με όλες σχεδόν τις εξαγωγές (95%) να πραγματοποιούνται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η εκτίμηση της συγκομιδής του 2023 είναι 81,3 Mt δημητριακών και ελαιούχων σπόρων με εξαγώγιμο πλεόνασμα 50 Mt σύμφωνα με στοιχεία από το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας. 

Η πτώση της ρωσικής τιμής

Μαζί με τις υψηλές εξαγωγές της Ουκρανίας, πρέπει να προσθέσουμε και τις χαμηλές τιμές του ρωσικού σιταριού.

Οι τιμές εξαγωγής για το ρωσικό σιτάρι με 12,5% πρωτεΐνη μειώθηκαν 9,5 δολάρια ανά τόνο την περασμένη εβδομάδα και κυμάνθηκαν μεταξύ 199-202 δολάρια ανά τόνο FOB. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020, ως συνέπεια της πίεσης της αγοράς λόγω της υψηλής προσφοράς, σύμφωνα με τη Sovecon.

Οι Ρώσοι εξαγωγείς αυξάνουν τις πωλήσεις του σιταριού τους. Έτσι, ο όγκος των συμβολαίων που συνήφθησαν για την πώληση ρωσικού σιταριού στις 12 Μαρτίου ανήλθε σε 2,8 Mt έναντι 1,9 Mt τον προηγούμενο μήνα.

Το 2024 η Ρωσία αναμένεται να εξάγει ρεκόρ 51 Mt σιταριού, σε σύγκριση με 47,5 Mt το 2023, σύμφωνα με προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Οι εγχώριες τιμές σιταριού στη Ρωσία πέφτουν, επιτρέποντας στους εμπόρους να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές FOB. Η τιμή του σιταριού με 12,5% πρωτεΐνη υποχώρησε στα 102 ευρώ ανά τόνο από 111 ευρώ ανά τόνο το Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα ακυρώνει τις αγορές αυστραλιανού σιταριού

Επιπλέον, Κινέζοι εισαγωγείς ακύρωσαν ή ανέστειλαν αγορές περίπου ενός εκατομμυρίου τόνου αυστραλιανού σιταριού.

Οι λόγοι αυτής της απόφασης πρέπει να αναζητηθούν στα αυξανόμενα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών και στη μείωση των τιμών του σιταριού στις παγκόσμιες αγορές.

Σημειώνεται ότι η τιμή του σιταριού αυτό το διάστημα είναι η χαμηλότερο των τελευταίων 3,5 ετών. 

Το πλεόνασμα προσφοράς ωθεί το αμερικανικό σιτάρι προς τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι του Σικάγο διολίσθησαν προς τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020 την Πέμπτη, καθώς η φθηνή ρωσική προσφορά συνέχισε να ασκεί πιέσεις στις τιμές και να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών καλλιεργειών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σόγια και το καλαμπόκι υποχώρησαν επίσης λόγω της άφθονης προσφοράς από την αμερικανική ήπειρο.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade (CBOT) Wv1 σημείωνε πτώση 0,9% στα 5,39-1/2 δολάρια το bushel στις 0309 GMT και πλησίαζε το χαμηλό της Δευτέρας στα 5,23-1/2 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020.

Ωστόσο, ο ξηρός καιρός στον Καναδά, η ανησυχία ότι ένα καιρικό σύστημα La Nina θα μπορούσε να βλάψει τις καλλιέργειες στην Αργεντινή και ο κίνδυνος εμπορικών διαταραχών θα πρέπει να περιορίσουν την πτώση των τιμών, πρόσθεσε.

Οι εξαγωγικές τιμές του ρωσικού σιταριού αναφοράς υποχώρησαν κάτω από τα 200 δολάρια ανά μετρικό τόνο (5,44 δολάρια το bushel) αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Περίπου 500.000 μετρικοί τόνοι εξαγωγικών πωλήσεων αμερικανικού σιταριού προς την Κίνα ακυρώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, πιθανότατα λόγω της πρόσφατης διολίσθησης των τιμών.

Οι Κινέζοι εισαγωγείς σιταριού έχουν επίσης ακυρώσει ή αναβάλει τις εισαγωγές περίπου 1 εκατομμυρίου μετρικών τόνων αυστραλιανού σιταριού που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για αποστολή τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ανέφεραν πηγές.

Το γεωργικό γραφείο FranceAgriMer, εν τω μεταξύ, αύξησε την πρόβλεψή του για τα αποθέματα μαλακού γαλλικού σιταριού αυτή τη σεζόν σε υψηλό 19 ετών, λόγω της αποδυνάμωσης των εξαγωγικών προοπτικών.

Τα εμπορευματικά κεφάλαια ήταν καθαροί πωλητές των προθεσμιακών συμβολαίων σιταριού του Σικάγο την Τετάρτη, προσθέτοντας στην ήδη σημαντική πτωτική τους θέση, δήλωσαν οι έμποροι.

Μικρότερες προβλέψεις για τις γερμανικές καλλιέργειες σιταριού το 2024

Η συγκομιδή σιταριού στη Γερμανία το 2024 θα μειωθεί κατά 6,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και θα ανέλθει σε 20,14 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ανέφερε η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας στην πρώτη της εκτίμηση συγκομιδής την Πέμπτη.

Οι κύριοι λόγοι για την αναμενόμενη πτώση είναι οι μειωμένες φυτεμένες εκτάσεις μετά τις δυσμενείς βροχερές καιρικές συνθήκες του φθινοπώρου και ο αυξημένος ανταγωνισμός για τη γη από άλλες χρήσεις, όπως η οικοδόμηση κατοικιών και η επέκταση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών πάνελ, ανέφερε η ένωση.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Γαλλία.

Οι Γερμανοί αγρότες εκτιμάται ότι έχουν μειώσει τις σπορές σιταριού για τη συγκομιδή αυτό το καλοκαίρι κατά 5,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 2,70 εκατομμύρια εκτάρια, ανέφερε.

Η καλλιέργεια σιτηρών αραβοσίτου (καλαμποκιού) θα μειωθεί κατά 6,5% σε 3,94 εκατομμύρια τόνους.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις