Σιτάρι: Πιέσεις για τρίτη εβδομάδα λόγω της μεγάλης προσφοράς

Τα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού του Σικάγο αυξήθηκαν την Παρασκευή, με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά τρίτης εβδομαδιαίας πτώσης, υπό την πίεση των Κινέζων αγοραστών που ακυρώνουν αποστολές εν μέσω άφθονων παγκόσμιων προμηθειών.

Το καλαμπόκι και η σόγια υποχώρησαν.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Χρηματιστήριο του Σικάγο (CBOT) παρέμεινε αμετάβλητο στα 5,35-1/2 δολάρια το μπούσελ στις 1215 GMT, ενώ το καλαμπόκι έχασε 0,2% στα 4,33 δολάρια το μπούσελ και η σόγια Sv1 υποχώρησε 0,7% στα 11,87 δολάρια το μπούσελ.

Για την εβδομάδα, το σιτάρι σημείωσε πτώση 0,5%, έχοντας χάσει 6% σε τρεις εβδομάδες. Το καλαμπόκι σημείωσε πτώση 1,4%, ενώ η σόγια έχει προσθέσει 0,3%.

Οι Κινέζοι εισαγωγείς σιταριού ακύρωσαν ή ανέβαλαν περίπου ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους φορτίων αυστραλιανού σιταριού, καθώς τα αυξανόμενα παγκόσμια αποθέματα συμπαρασύρουν τις τιμές προς τα κάτω. Η είδηση αυτή ήρθε μετά την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης για ακύρωση περισσότερων από 500.000 μετρικών τόνων αμερικανικών εξαγωγών σιταριού την περασμένη εβδομάδα προς την Κίνα.

Η ακύρωση των αποστολών από την Κίνα, τον νούμερο 1 αγοραστή σιταριού στον κόσμο, εντείνει τις ανησυχίες των εξαγωγέων για το αυξανόμενο παγκόσμιο πλεόνασμα.

"Η καθοδική πίεση στις τιμές του σιταριού παραμένει υψηλή. Όχι μόνο οι προοπτικές της προσφοράς παραμένουν ευνοϊκές, αλλά και η ζήτηση στην Κίνα, η οποία ήταν πρόσφατα η σημαντικότερη χώρα εισαγωγής, φαίνεται επίσης να αποδυναμώνεται", αναφέρει η Commerzbank σε σημείωμά της.

Η ρωσική γεωργική συμβουλευτική εταιρεία IKAR δήλωσε ότι αναμένει ότι η σοδειά σιτηρών της Ρωσίας το 2024/25 θα είναι 147 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι, εκ των οποίων οι 93 εκατομμύρια τόνοι θα είναι σιτάρι, μετέδωσε την Πέμπτη το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι αριθμοί είναι υψηλότεροι από το 2023/24, όταν η συγκομιδή σιτηρών προβλεπόταν σε 144 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023/24, εκ των οποίων οι 91,6 εκατομμύρια τόνοι θα είναι σιτάρι.

Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών προέβλεψε την Πέμπτη ότι η παγκόσμια σοδειά σιτηρών θα είναι ρεκόρ την περίοδο 2024/25, ενισχύοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια υπερπληθώρα σιτηρών.

Ο διακυβερνητικός οργανισμός, εκδίδοντας την πρώτη του πλήρη σειρά προβλέψεων προσφοράς και ζήτησης για την περίοδο 2024/25, είδε την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών να αυξάνεται σε 2,332 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ρεκόρ από 2,304 δισεκατομμύρια τόνους την προηγούμενη περίοδο.

Το ποσοστό των φυτειών σόγιας της Αργεντινής με βέλτιστη έως εξαιρετική εδαφική υγρασία αυξήθηκε στο 77% την τελευταία εβδομάδα, ενισχυμένο από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Σιτηρών του Μπουένος Άιρες.

Τα ταμεία εμπορευμάτων ήταν καθαροί αγοραστές των συμβολαίων CBOT για τα συμβόλαια σόγιας και σόγιας την Πέμπτη και καθαροί πωλητές των συμβολαίων καλαμποκιού, σιταριού και σογιέλαιου, δήλωσαν οι έμποροι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις