Ιράκ: Επενδύσεις σε εργοστάσια λιπασμάτων

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά Αλ-Σουντάνι προήδρευσε στην τελετή των εγκαινίων δύο εργοστασίων λιπασμάτων που βρίσκονται στη Βασόρα, μια νότια επαρχία του Ιράκ.
Κατά την επίσκεψή του, ο Αλ-Σουντάνι άνοιξε επίσημα ένα εργοστάσιο λιπασμάτων ουρίας καθώς και ένα εργοστάσιο λιπασμάτων φωσφορικού διαμμωνίου (DAP). Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε ολοκληρωμένη ξενάγηση στους χώρους του εργοστασίου, γνωρίζοντας τα διάφορα τμήματα και έλαβε λεπτομερή ενημέρωση για τις διαδικασίες λειτουργίας τους.

Στην ομιλία του, ο Ιρακινός Πρωθυπουργός τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξουν αυτά τα δύο πρόσφατα εγκαινιασμένα εργοστάσια στην αντιμετώπιση των γεωργικών αναγκών του έθνους.

Υπογράμμισε τη στρατηγική τους σημασία, υπογραμμίζοντας την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που περιγράφονται από το ιρακινό Υπουργείο Γεωργίας.

Επιπλέον, τόνισε τη συμβολή τους στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας στη χώρα και στη διευκόλυνση της επέκτασης καλλιεργήσιμης γης για καλλιέργειες. Ο Αλ-Σουντάνι ανακοίνωσε επίσης ότι η παραγωγή από αυτά τα εργοστάσια θα διανεμηθεί σε όλες τις επαρχίες του Ιράκ σε ευθυγράμμιση με το εθνικό γεωργικό σχέδιο.
 Αυτή η στρατηγική κίνηση είναι έτοιμη να εξαλείψει την ανάγκη εισαγωγής λιπασμάτων, οδηγώντας έτσι σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους που είχε προηγουμένως χορηγηθεί για τέτοιες εισαγωγές.
Η αποκατάσταση και η επανενεργοποίηση αυτών των δύο εργοστασίων σηματοδοτούν σημαντικά ορόσημα στο βιομηχανικό τοπίο του Ιράκ. Μετά από συμφωνίες που συνήφθησαν με δύο διεθνείς εταιρείες, αυτά τα εργοστάσια, τα οποία παρέμεναν αδρανή για χρόνια, αναβίωσαν και αποκαταστάθηκαν σε πλήρη λειτουργική ικανότητα. Αυτή η αναβίωση όχι μόνο δίνει νέα πνοή σε αυτές τις εγκαταστάσεις, αλλά αναζωογονεί επίσης την τοπική οικονομία δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης και τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή.

Το εργοστάσιο λιπασμάτων ουρίας διαθέτει εντυπωσιακή παραγωγική ικανότητα 1.000 τόνων ημερησίως, ενώ το εργοστάσιο λιπασμάτων DAP έχει τη δυνατότητα να παράγει 500.000 τόνους ετησίως. Αυτές οι σημαντικές παραγωγικές ικανότητες υπογραμμίζουν την κλίμακα και το μέγεθος των εργασιών που αναλαμβάνουν αυτά τα πρόσφατα εγκαινιασμένα εργοστάσια. Τέτοιες ισχυρές παραγωγικές δυνατότητες είναι καθοριστικές για την κάλυψη των αυξανόμενων γεωργικών αναγκών του Ιράκ, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην αυτάρκεια και την οικονομική ευημερία του έθνους.
Τα εγκαίνια των δύο εργοστασίων λιπασμάτων στη Βασόρα υπογραμμίζουν τη δέσμευση του Ιράκ να ενισχύσει τον αγροτικό του τομέα και να επιτύχει αυτάρκεια στην παραγωγή λιπασμάτων. Αυτά τα εργοστάσια είναι εμβληματικά των βημάτων του Ιράκ προς τη βιομηχανική αναζωογόνηση και την οικονομική ανάπτυξη. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες αυτών των στρατηγικών έργων, το Ιράκ είναι έτοιμο να ενισχύσει την αγροτική του παραγωγικότητα, να προωθήσει την επισιτιστική ασφάλεια και να ανοίξει το δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία τα επόμενα χρόνια.

Το εργοστάσιο φωσφορικών αλάτων (DAP) αναπτύχθηκε από την AAA Holding Group , με επικεφαλής τον CEO Dr. Amet Selman. Με χωρητικότητα 500.000 τόνων ετησίως, αυτή η επέκταση σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα προς την ενίσχυση της υποστήριξης στον αγροτικό τομέα του Ιράκ, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού, θα εξαλείψει την ανάγκη εισαγωγής λιπασμάτων, με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Ένα ξεχωριστό εργοστάσιο ουρίας, το οποίο διαχειρίζεται η General Company for Southern Fertilizerers (τμήμα του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ορυκτών), θα παράγει 1.000 τόνους ημερησίως.

Η νέα εξέλιξη υπογραμμίζει τις προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης.

Η AAA Holding Group σχολίασε:

" Η πρωτοβουλία είναι ένας φάρος προόδου, που υπόσχεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τους αγρότες, να αυξήσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών και τελικά να συμβάλει στους στόχους της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας.

"Το έργο ενσωματώνει το πνεύμα της καινοτομίας και της ανθεκτικότητας, με στόχο να καλύψει τις αυξανόμενες απαιτήσεις του αγροτικού τομέα για λίπασμα υψηλής ποιότητας. Με την σημαντική αύξηση της παραγωγής, το Ιράκ τοποθετείται ως βασικός παράγοντας στο περιφερειακό αγροτικό τοπίο, ενισχύοντας την ανάπτυξη και ανάπτυξη εντός του κλάδου.

"Επιπλέον, αυτό το έργο έχει τραβήξει την προσοχή από την επιτροπή AI, αντικατοπτρίζοντας τη σημασία της τεχνολογικής προόδου και του ψηφιακού μετασχηματισμού στον εκσυγχρονισμό του βιομηχανικού και γεωργικού τομέα του Ιράκ. Η επιτροπή αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο τέτοιων εξελίξεων στον καθορισμό ενός σημείου αναφοράς για την καινοτομία και την αποτελεσματικότητα στην περιοχή . ​

Η βαρόνη Nicholson Of Winterbourne, εμπορική απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ιράκ, πρόσθεσε:

"Είμαι χαρούμενος που η AAA Holdings, μια βρετανοϊρακινή εταιρεία, επεκτείνεται τόσο γρήγορα στις γεωργικές αγορές. Υπό τον Δρ Selman, αποτελούν την επιτομή των καλύτερων και των δύο εθνών που εργάζονται μαζί προς όφελος του Ιράκ, σε ένα σύγχρονο, καινοτόμο και ανταγωνιστικό τρόπος."

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις