Κερδίζουν έδαφος οι σκέψεις για χρηματιστήριο σιτηρών στα BRICS

Μια ρωσική ιδέα που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για ένα χρηματιστήριο σιτηρών των BRICS, το οποίο θα επιτρέπει στους αγοραστές να αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς, κερδίζει έδαφος ενόψει της συνόδου κορυφής της ομάδας τον Οκτώβριο, δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών.

Η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σιταριού στον κόσμο και η Ρωσία ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του σιταριού, οπότε οποιαδήποτε ανταλλαγή βασισμένη στην ομάδα BRICS, που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, καθώς και την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα είχε παγκόσμια απήχηση.

Ο Eduard Zernin, επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών (Rusgrain), δήλωσε στο Reuters ότι ελπίζει ότι τα οργανωτικά ζητήματα σχετικά με το χρηματιστήριο θα πρέπει να επιλυθούν μέχρι τη φετινή προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Καζάν.

Ο Zernin δήλωσε ότι η ιδέα έχει την υποστήριξη άλλων χωρών και επιχειρήσεων σε αρκετές χώρες.

"Είδαμε κατανόηση και υποστήριξη για την πρωτοβουλία", είπε, προσθέτοντας: "Το ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία μας είναι αρκετά υψηλό".

Ο Zernin δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια εμπορευμάτων ήταν ότι ήταν υπόχρεα σε "κερδοσκόπους", συμπεριλαμβανομένων των hedge funds που εμπορεύονται παράγωγα του εμπορεύματος, και είπε ότι αυτό είχε οδηγήσει σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.

"Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο των προμηθευτών όσο και των αγοραστών πραγματικών σιτηρών να εξαλειφθεί αυτή η ακραία αστάθεια και να προστεθεί διαφάνεια και προβλεψιμότητα στην παγκόσμια αγορά σιτηρών".

"Χρησιμοποιούμε τον όρο "χρηματιστήριο" μάλλον για λόγους αναφοράς. Ιδανικά, θα έπρεπε να μιλάμε για μια σύγχρονη, υψηλής τεχνολογίας ψηφιακή αγορά", δήλωσε ο Zernin.

Δεν ήταν άμεσα σαφές γιατί μεγάλοι αγοραστές όπως η Αίγυπτος και η Κίνα θα χρησιμοποιούσαν ένα χρηματιστήριο των BRICS, καθώς επί του παρόντος είναι σε θέση να επιλέξουν τη χαμηλότερη διαθέσιμη τιμή από ένα ευρύτερο φάσμα πωλητών, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Ουκρανία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντάλλαγμα

Η Rusgrain διατύπωσε την ιδέα ενός χρηματιστηρίου σιτηρών των BRICS τον Δεκέμβριο και κέρδισε την υποστήριξη του Πούτιν στις αρχές Μαρτίου.

Ο Ζέρνιν δήλωσε ότι οι χώρες που δεν ανήκουν στις BRICS θα έχουν επίσης πρόσβαση στο χρηματιστήριο, το οποίο, όπως είπε, "δεν είναι ενάντια στο δολάριο".

"Οι χώρες BRICS είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς σιταριού, ρυζιού και καλαμποκιού", είπε. "Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή μας στην προμήθεια οσπρίων στην παγκόσμια αγορά".

"Δεν επιμένουμε στον αποκλεισμό του δολαρίου από τους διακανονισμούς σιτηρών. Αλλά η ελεύθερη μετατροπή του νομίσματος εκκαθάρισης του χρηματιστηρίου σε ρούβλια είναι κρίσιμη για εμάς", δήλωσε ο Zernin.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών αναμένεται να φθάσουν τα 65 εκατομμύρια μετρικούς τόνους κατά την τρέχουσα περίοδο 2023/24, έναντι 60 εκατομμυρίων τόνων κατά την προηγούμενη περίοδο εμπορίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν δημοσιεύει επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές.

Οι αναλυτές της IKAR προβλέπουν εξαγωγές σιταριού περίπου 52 εκατομμυρίων τόνων αυτή την περίοδο και η SovEcon 48,6 εκατομμύρια τόνους.

"Μέχρι στιγμής, οι εξαγωγές σιτηρών εξελίσσονται με καλό ρυθμό, παρά τα προβλήματα με τους διακανονισμούς, την ασφάλιση και τη χρηματοδότηση του εμπορίου", δήλωσε ο Zernin, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί από τη Ρωσία περίπου 47 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων περίπου 36 εκατομμυρίων τόνων σιταριού.

Οι κύριες αγορές σιτηρών της Ρωσίας είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Ιράν, αλλά έχει επίσης ενισχύσει τις εξαγωγές προς την Αλγερία, την Ινδονησία, το Μπαγκλαντές.

"Οι αγορές για τα ρωσικά σιτηρά φαίνονται τώρα πιο διαφοροποιημένες από ό,τι πριν από τη γεωπολιτική κρίση", δήλωσε ο Zernin.

"Για να αντισταθμίσουμε την εξαφάνιση των διεθνών μεσαζόντων από τις αλυσίδες εφοδιασμού μας, εστιάσαμε στη διπλωματία των σιτηρών, αναπτύσσοντας απευθείας επαφές με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού και άλλων σιτηρών στον κόσμο", πρόσθεσε.

"Το αποτέλεσμα δεν άργησε να έρθει".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις