Ινδία: "Επιθετικές" αγορές σιταριού για την αναπλήρωση των αποθεμάτων

Η ινδική κυβέρνηση σχεδιάζει να προμηθευτεί επιθετικά σιτάρι για να αναπληρώσει τα αποθέματά της στις κρατικές αποθήκες, δήλωσαν αξιωματούχοι της Food Corporation of India.

Ωστόσο, μια πιθανή αύξηση των κυβερνητικών προμηθειών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε στενότητα προσφοράς στις εγχώριες αγορές της Ινδίας, δήλωσαν οι έμποροι.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προμηθευτεί περίπου 33,5 εκατ. τόνους σίτου που παράγονται κατά την περίοδο εμπορίας 2024-25 (Απρίλιος-Μάρτιος), σχεδόν 28% υψηλότερα από την πραγματική προμήθεια των 26,2 εκατ. τόνων το προηγούμενο έτος.

"Είμαστε αισιόδοξοι για την αύξηση της προμήθειας λόγω της μικρής αύξησης της παραγωγής. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, καθώς οι πρόσφατες βροχές καθυστέρησαν τη συγκομιδή", δήλωσε αξιωματούχος της FCI.

Η κυβέρνηση έχει καθορίσει την παραγωγή σιταριού της Ινδίας κατά το καλλιεργητικό έτος 2023-24 (Ιούλιος-Ιούνιος) σε 112 εκατομμύρια τόνους, ελαφρώς υψηλότερα από τα 110,55 εκατομμύρια τόνους που συγκομίστηκαν την προηγούμενη περίοδο. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Γεωργίας, το Uttar Pradesh αναμένεται να παράγει 35,48 εκατ. τόνους, το Madhya Pradesh 23,48 εκατ. τόνους, το Punjab 16,13 εκατ. τόνους, η Haryana 11,21 εκατ. τόνους, το Rajasthan 10,42 εκατ. τόνους και το Bihar 6,33 εκατ. τόνους, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, μια έρευνα της S&P Global Commodity Insights σε 13 αναλυτές και εμπόρους διαπίστωσε ότι η συγκομιδή σιταριού της Ινδίας το ΜΥ 2023-24 είναι πιθανό να είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 107-108 εκατ. τόνους.

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε τμήματα της βόρειας Ινδίας καθυστέρησαν επίσης τη συγκομιδή σιταριού σε ορισμένα κρατίδια και μπορεί με τη σειρά τους να επιβαρύνουν το ρυθμό των αγορών της κυβέρνησης, δήλωσαν οι έμποροι.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την προθυμία των αγροτών να πουλήσουν στην κυβέρνηση στην ελάχιστη τιμή στήριξης των 22.750 ρουπιών/mt (274,44 $/mt), καθώς οι τιμές spot σε ορισμένες βασικές αγορές είναι υψηλότερες από τις εξασφαλισμένες τιμές, δήλωσαν οι έμποροι. Επί του παρόντος, οι τιμές του σιταριού είναι στις 23.550-24.000 ρουπίες/mt, υψηλότερες από τις εγγυημένες τιμές της κυβέρνησης.

Οι τιμές του σιταριού στις βασικές εγχώριες αγορές έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η παραγωγή μειώθηκε το ΜΥ 2022-23 λόγω των ακραίων κυμάτων καύσωνα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου-Απριλίου, βασική περίοδο συγκομιδής, δήλωσαν οι έμποροι.

"Μια υψηλότερη χονδρική τιμή μπορεί να επιβαρύνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναπλήρωση των αποθεμάτων", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου τροφίμων.

Η κυβέρνηση πιέζει για υψηλότερη προμήθεια σιταριού, καθώς τα κρατικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τα αποθέματα σιταριού της Ινδίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 την 1η Μαρτίου 2024, όταν η FCI κατέγραψε 9,69 εκατομμύρια τόνους σιταριού στις κυβερνητικές αποθήκες, σε σύγκριση με 11,67 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις για ρυθμιστικά αποθέματα, η FCI θα έπρεπε να έχει 7,46 εκατ. τόνους σιταριού στις κυβερνητικές αποθήκες την 1η Απριλίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις