Απαγόρευση φοινικέλαιου στην ΕΕ: Μαλαισία, Ινδονησία επιδιώκουν εμπορική δικαιοσύνη

Μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) αποφάνθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα σχετικά με την καταγγελία που υπέβαλε η Μαλαισία κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σχέδια του μπλοκ να καταργήσει σταδιακά την εισαγωγή φοινικέλαιου ως βιοκαύσιμο λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Η Μαλαισία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο μετά την Ινδονησία, προσέφυγε στον ΠΟΕ στις αρχές του 2021 κατά της ΕΕ, της Γαλλίας και της Λιθουανίας.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας αμφισβήτησε ότι η ΕΕ παραβίασε τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες στην πολιτική της να καταργήσει σταδιακά την εισαγωγή φοινικέλαιου ως βιοκαύσιμο λόγω της αποψίλωσης των δασών και των κινδύνων εκπομπών στο πλαίσιο της δεύτερης οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED II).

Η Ινδονησία κατέθεσε επίσης προσφυγή στον ΠΟΕ, αλλά ζήτησε την αναστολή της μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος της υπόθεσης της Μαλαισίας.

Η τριμελής επιτροπή ψήφισε με ψήφους δύο προς ένα υπέρ της δυνατότητας της ΕΕ να θεσπίζει κανόνες κατά των εισαγωγών καυσίμων με βάση τις καλλιέργειες για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ωστόσο, δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ υπέπεσε σε σφάλμα για τον τρόπο με τον οποίο είχε προετοιμάσει και δημοσιεύσει την πολιτική της, η οποία ισοδυναμούσε με "αυθαίρετη ή αδικαιολόγητη διάκριση" σε βάρος της Μαλαισίας.

Μεγάλο μέρος αυτού περιστράφηκε γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ καθόρισε την αξιολόγηση των εκπομπών, μαζί με την έμμεση αλλαγή χρήσης γης (ILUC), η οποία μετρά τον αντίκτυπο της εκτροπής της γεωργικής γης που προηγουμένως είχε σχεδιαστεί για την παραγωγή τροφίμων στην παραγωγή βιοκαυσίμων.

Η ειδική ομάδα του ΠΟΕ διαπίστωσε ότι η μελέτη της ΕΕ σχετικά με τον κίνδυνο ILUC του φοινικέλαιου, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από το 2008 και το 2016, ήταν ενδεχομένως ξεπερασμένη.

Είπε επίσης ότι έγινε αυθαίρετη επιλογή να εκτιμηθούν οι εκπομπές από την παραγωγή φοινικέλαιου για μια περίοδο 10 ετών, όταν τα φοινικόδεντρα συνήθως επιβιώνουν έως και 30 χρόνια.

"Υπάρχουν ελλείψεις στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των κριτηρίων χαμηλού κινδύνου ILUC", σημείωσε η ειδική ομάδα του ΠΟΕ σε μια έκθεση 348 σελίδων που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαρτίου.

Ένας διαφωνών μέλος της επιτροπής προσέφερε επίσης μεγαλύτερη υποστήριξη στην προσφυγή της Μαλαισίας ότι η πολιτική της ΕΕ είναι προστατευτική, καθώς κατηγορείται ότι ξεχωρίζει το φοινικέλαιο, ενώ παραβλέπει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των βιοκαυσίμων που παράγονται στην Ευρώπη, όπως η ελαιοκράμβη.

Ο Chris Humphrey, εκτελεστικός διευθυντής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΕΕ-ASEAN, δήλωσε ότι η απόφαση του ΠΟΕ θα θεωρηθεί "τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Μαλαισία ως νίκη, δεδομένου του μικτού αποτελέσματος".

"Ενώ αναμένουμε την καθυστερημένη απόφαση του ΠΟΕ σχετικά με την καταγγελία της Ινδονησίας για το φοινικέλαιο, είναι σαφές ότι ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και αυτών των βασικών εταίρων της ASEAN είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχουν τόσο η Ινδονησία όσο και η Μαλαισία", πρόσθεσε.

Η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το μπλοκ "προτίθεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προσαρμογή της κατ' εξουσιοδότηση πράξης".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Ο Daniel Caspaty, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τα κράτη της ASEAN, δήλωσε στη DW ότι τα πορίσματα της επιτροπής του ΠΟΕ "σηματοδοτούν μια σημαντική στιγμή στη συζήτηση για την εμπορική πολιτική και την προστασία του περιβάλλοντος".

"Η απόφαση αυτή θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις σχέσεις της ΕΕ με την Ινδονησία και τη Μαλαισία, ιδίως όσον αφορά τη διαμάχη για το φοινικέλαιο", πρόσθεσε.

Ο Caspaty δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει επειγόντως μια λύση, καθώς και με άλλες συγκρούσεις, όπως οι συζητήσεις γύρω από το νικέλιο.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας απάντησε στην ετυμηγορία του ΠΟΕ σαν να βγήκε νικήτρια.

Ο Abdul Ghani, υπουργός φυτειών και εμπορευμάτων της Μαλαισίας, την αποκάλεσε "δικαίωση" της "επιδίωξης δικαιοσύνης" της Κουάλα Λουμπούρ για τον τομέα του φοινικέλαιου.

Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, υποστήριξε ότι η απόφαση του ΠΟΕ "βρίσκει σαφώς σφάλμα στους κανόνες της ΕΕ για την έμμεση αλλαγή χρήσης γης για την απαγόρευση των βιοκαυσίμων φοινικέλαιου", προσθέτοντας ότι "βρίσκει επίσης σφάλμα στην προσέγγιση της ΕΕ να ενημερώνει και να διαβουλεύεται με άλλες οικονομίες όταν θεσπίζει νέα εμπορικά μέτρα".

Οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ινδονησίας, εν τω μεταξύ, θα λάβουν "ψυχρή παρηγοριά από τους τίτλους που πανηγυρίζουν για την απόφαση σχετικά με τις διακρίσεις", δήλωσε ο αναλυτής Kevin O'Rourke από την εταιρεία συμβούλων Reformasi Information Services, με έδρα την Τζακάρτα.

Μένει να δούμε αν ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ινδονησίας, ο Πραμπόουο Σουμπιάντο, θα αλλάξει τη στάση της Τζακάρτας γύρω από το θέμα αυτό όταν αναλάβει τα καθήκοντά του αργότερα φέτος.

Ο Humphrey από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΕΕ-ASEAN δήλωσε ότι ελπίζει τώρα ότι "η απόφαση βάζει μια γραμμή στη διαμάχη" και ότι η ΕΕ, η Μαλαισία και η Ινδονησία μπορούν τώρα να επικεντρωθούν στην επίλυση των διαφορών τους μέσω της ad hoc κοινής ομάδας εργασίας που συστάθηκε πέρυσι.

Η ειδική ομάδα συνεδρίασε για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο και αναμένεται να συνέλθει εκ νέου για περισσότερες συνομιλίες τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ πλησιάζει στο τέλος των συνομιλιών ελεύθερου εμπορίου με την Ινδονησία και έχει συνομιλήσει με τη Μαλαισία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα διμερές σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δέχθηκαν πρόσφατα επιθέσεις από περισσότερα τρίτα μέρη για τον τρόπο με τον οποίο ταξινομεί τους κανόνες της σχετικά με την αποψίλωση των δασών.

Για τον αναλυτή O'Rourke με έδρα την Τζακάρτα, η μεγαλύτερη σαφήνεια μπορεί να ωφελήσει την Ινδονησία και τη Μαλαισία.

"Σε αντίθεση με ορισμένους από τους ανταγωνιστές τους, τα δύο έθνη είναι σε θέση να επιτύχουν συμμόρφωση σε πολλές περιπτώσεις και αυτό θα αποτελέσει μια μορφή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μακροπρόθεσμα. Και, φυσικά, χωρίς τέτοιους κανόνες, η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε κίνδυνο αυτές καθώς και όλες τις άλλες χώρες", δήλωσε.

Αυτό είναι πιθανό να απαιτήσει από την ΕΕ να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το εμπόριο με τους εταίρους της.

Ο Frederick Kliem, ερευνητής και λέκτορας στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν επί του παρόντος "μια πολύ λεπτομερή, άκρως γραφειοκρατική προσέγγιση σε τέτοια θέματα".

"Αυτό είναι εντάξει στο εσωτερικό, όπου η ΕΕ είναι καλά κατανοητή, εκτιμάται και οι πολιτικές επικοινωνούνται καλά. Δεν είναι, ωστόσο, το ίδιο για τους τρίτους", πρόσθεσε.

"Εάν η ΕΕ δεν μετριάσει τα υψηλά της πρότυπα και δεν τα καταστήσει πιο ρεαλιστικά για να τα επιτύχουν τα τρίτα μέρη, φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν περαιτέρω συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου".
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις