Επιμένουν οι Ολλανδοί: Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις υδροβόρες καλλιέργειες

Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει χώρο για τη ροή των ποταμών και να ενισχύσει τα αμυντικά έργα στη θεσσαλική πεδιάδα, ένα βασικό σιτηρέσιο, για να αποτρέψει την επανάληψη των καταστροφικών πλημμυρών του περασμένου έτους, συμβουλεύουν οι εμπειρογνώμονες την κυβέρνηση.

Η μεσογειακή χώρα έχει πληγεί από πλημμύρες και πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά της να αμύνεται έναντι των καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Τον Σεπτέμβριο, η καταιγίδα Ντάνιελ έριξε βροχές ρεκόρ, οι οποίες έσπασαν ποτάμια και πλημμύρισαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 25% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας και το 5% του ΑΕΠ.

Η γεωργική εταιρεία HVA, με έδρα την Ολλανδία, η οποία προσλήφθηκε από την κυβέρνηση για να εκτιμήσει τις ζημιές, συνέταξε ένα σχέδιο που συνιστά τη μετακίνηση των αναχωμάτων πιο μακριά από τα ποτάμια, το βάθεμα της κοίτης των ποταμών και την απαγόρευση περαιτέρω κατασκευών σε πλημμυρικές περιοχές.

Παρά τις βροχές, η HVA δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος έλλειψης νερού στη Θεσσαλία, καθώς οι αγρότες αντλούν υπόγεια ύδατα για άρδευση. Συνιστά τη φύτευση φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι λιγότερο υδροβόρα από το βαμβάκι και άλλες καλλιέργειες.

Η περιοχή της Θεσσαλίας αντιμετωπίζει ετήσιο έλλειμμα νερού περίπου 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε.

"Αυτές οι διορθωτικές κινήσεις ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν όχι μόνο να αποτραπούν μελλοντικές πλημμύρες και να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας της Θεσσαλίας, αλλά και να καταταγεί ο γεωργικός της τομέας σε ένα πιο ανταγωνιστικό επίπεδο", δήλωσε η HVA.

Το κόστος του σχεδίου, το οποίο υποβλήθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα και το οποίο είδε το Reuters, ήταν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ (4,88 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει σύντομα ποιες δράσεις θα υλοποιήσει, καθορίζοντας το τελικό κόστος, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters την Τετάρτη.

Η HVA πρότεινε επίσης τον τριπλασιασμό του μεγέθους της λίμνης Κάρλα, η οποία αποξηράνθηκε τη δεκαετία του 1960 για να επιτρέψει μεγαλύτερη παραγωγή βαμβακιού και αραβοσίτου. Χιλιάδες αγρότες, ήδη οργισμένοι για την αύξηση του κόστους, καλλιεργούν σήμερα αυτή τη γη.

Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις προτάσεις λήγει στις 29 Μαρτίου.

Απόβαση και στη Κρήτη

Πάντως, πηγές του Agrocapital αναφέρουν ότι η ολλανδική εταιρία ετοιμάζεται να κάνει «απόβαση» και στην Κρήτη.

Στόχος είναι η εκπόνηση ενός σχεδίου ανασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα του νησιού. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις