Σιτάρι: Πιέσεις εν μέσω εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα

Αυτή η εβδομάδα στη γεωργία ξεκινάει με ανησυχίες για τις εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και με ανησυχίες για τις επιπτώσεις στις τιμές του σιταριού, ξεκινώντας την αφήγηση με πράσινες αποχρώσεις. 

Η ζήτηση παραμένει σχετικά υποτονική, με την Κίνα να ακυρώνει περίπου ένα εκατομμύριο τόνους αγορών αυστραλιανού σιταριού την περασμένη εβδομάδα. Η Αλγερία έχει βάλει πλώρη για την απόκτηση μαλακού και σκληρού σιταριού. 

Η Tofio Catön, Διευθύντρια Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών για τα σιτηρά, προτείνει ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τάση της ζήτησης αυτή την εβδομάδα.

Η άνοιξη αρχίζει την Πέμπτη στην Ισπανία, με τον καιρό πάντα στο προσκήνιο. Καθώς η αγορά και ο ορίζοντας της ζήτησης εξελίσσονται, η συγκομιδή του 2024 είναι ήδη στον ορίζοντα.

Στην Ευρώπη, ακολουθεί ένας σκληρός ανταγωνισμός για την κατάκτηση της αγοράς, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να εξαχθούν, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. 

Η Ουκρανία, έχοντας εξάγει 32,4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέχρι στιγμής σε αυτή την εκστρατεία, έναντι 35,8 εκατομμυρίων τόνων την ίδια περίοδο πέρυσι, αντιμετωπίζει ένα εξαγωγικό πλεόνασμα 50 εκατομμυρίων τόνων για την περίοδο 2023/24. 

Εν τω μεταξύ, η FranceAgrimer προβλέπει ότι τα αποθέματα στη Γαλλία για την περίοδο 2023/24 θα φθάσουν τα 3,74 εκατομμύρια τόνους, σηματοδοτώντας το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 19 ετών με αύξηση κατά W47 σε σύγκριση με την περίοδο 2022/23.

Το καλαμπόκι ξεκινά επίσης την εβδομάδα σε ανοδική τροχιά. Το ποσοστό φύτευσης για το Safrinha στη Βραζιλία ανέρχεται σε 9,694 έναντι 9,084 το προηγούμενο έτος, επωφελούμενο από τις ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας.

Ρεκόρ στο χρηματιστήριο του Σικάγο

Επί του παρόντος, η Ουκρανία αποτελεί την κύρια πηγή εισαγωγών καλαμποκιού. Η Catön σημειώνει ότι η Ουκρανία έχει εξάγει 17,4 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού μέχρι στιγμής τον Μάρτιο, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για το τι συμβαίνει στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις