Κτηνοτροφία: Μειώνονται οι επαγγελματίες αυξάνεται η παραγωγή γάλακτος

Όλο και μεγαλύτερες γίνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων στην Ελλάδα. Το 2023, παρότι μειώθηκε ο αριθμός των κτηνοτρόφων της χώρας, που παρέδωσαν γάλα για επεξεργασία, αυξήθηκε ο συνολικός όγκος της παραγωγής γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι αύξησαν την παραγωγή τους, για να εκμεταλλευτούν τις αυξημένες τιμές πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος.

Επίσης με την επιλογή αυτή οι κτηνοτρόφοι αντιμετώπισαν την πίεση που τους ασκούν τα πάγια κόστη που έχει η λειτουργία των μονάδων.

Συγκεκριμένα στους 731.533 τόνους διαμορφώθηκε η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στην χώρα το 2023 σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Το 2022 στο σύνολο της χώρας είχαν παραχθεί 716.922 τόνοι. Δηλαδή σημειώθηκε μικρή αύξηση κατά 2%. Η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος, το 2023 διαμορφώθηκε στους 160.036 τόνους και ήταν οριακά μικρότερη από το 2022, οπότε και είχε διαμορφωθεί στους 160.262 τόνους. Σε απόλυτους αριθμούς η μείωση ανήλθε στους 226 τόνους ή ποσοστό 0,14%.

Οι κτηνοτρόφοι που παρέδωσαν πρόβειο γάλα σε μονάδες επεξεργασίας το 2023 ήταν 40.217 ενώ το 2022 ήταν 40.518. Οι κτηνοτρόφοι που παρέδωσαν κατσικίσιο γάλα το 2023 ήταν 12.965 ενώ το 2022 ήταν 13.062.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως το 2023 αυξήθηκε η παραγωγή πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιου γάλακτος ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.  Συγκεκριμένα ο μέσος όρος παραγωγής πρόβειου γάλακτος ανά μονάδα είναι 18,19 τόνοι το 2023, ενώ το 2022 ήταν 17,69 τόνοι γάλακτος. Ο μέσος όρος παραγωγής κατσικίσιου γάλακτος ανά μονάδα το 2023 ήταν 12,34 τόνοι, ενώ το 2022 ήταν 12,26 τόνοι.  

Η μέση τιμή παραγωγού του πρόβειου γάλακτος, στο σύνολο της χώρας, το 2023, διαμορφώθηκε στα 1,25 ευρώ ανά κιλό, ενώ η μέση τιμή παραγωγού του κατσικίσιου γάλακτος διαμορφώθηκε στα 0,77 ευρώ ανά κιλό.

Τα παραπάνω στοιχεία, του ΕΛΓΟ Δήμητρα, διαψεύδουν την φιλολογία που αναπτύχθηκε την προηγούμενη διετία για καταστροφή της κτηνοτροφίας στην χώρα.

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι να μειώνεται ο αριθμός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος αλλά αυξάνεται η δυναμικότητα αυτών που επιβιώνουν.
 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις