COPA-Cogeca: Η ΕΕ αγνοεί τους αγρότες επεκτείνοντας τις εξαιρέσεις στην Ουκρανία

Η ένωση ευρωπαϊκών γεωργικών οργανώσεων, COPA-Cogeca, θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνόησε τις διαμαρτυρίες που φέρνουν στο φως οι αγρότες από τον Φεβρουάριο. 

Αφού έμαθε για το σύμφωνο μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παράταση των εμπορικών εξαιρέσεων της Ουκρανίας για έναν ακόμη χρόνο, δήλωσε ότι οι πολιτικοί ηγέτες «προχώρησαν αγνοώντας τις κύριες ανησυχίες των παραγωγών μας».

Η οργάνωση επισημαίνει ότι «διατηρώντας μια περίοδο αναφοράς που θα εκθέσει την παραγωγή της ΕΕ στις εισαγωγές και απορρίπτοντας τη συμπερίληψη του σιταριού, αρνήθηκαν τις κύριες τροποποιήσεις που πρότεινε το Κοινοβούλιο».

Επισημαίνει ότι, αν και κατανοούν την πολιτική ευαισθησία της συμφωνίας , καθώς και την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, «είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι μικρές αλλά σημαντικές προσαρμογές που θα έδιναν μια αποτελεσματική λύση για τους ευρωπαίους παραγωγούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη». 

Μέσω ανακοίνωσής της η COPA-Cogeca επιμένει ότι «παρόλο που η συμπερίληψη της βρώμης, του πλιγούρι και του μελιού και η συντόμευση της περιόδου ενεργοποίησης είναι ευπρόσδεκτη, χωρίς την αλλαγή της εν λόγω περιόδου αναφοράς από 2022/23 σε 22/2021 , Η επιβάρυνση του γεωργικού τομέα της ΕΕ θα συνεχιστεί , όπως και η δυσαρέσκειά του.

Στο ίδιο μήκος κύματος, θεωρούν ότι «η συμπερίληψη του καλαμποκιού είναι καθαρή βιτρίνα , αφού δεδομένης της απουσίας προηγούμενων δασμολογικών ποσοστώσεων στη συμφωνία σύνδεσης, ακόμη και αν επιτευχθεί ο μέσος όρος του 2022/23, δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα! Ομοίως, η αυθαίρετη συμπερίληψη βρώμης και πλιγούρι, που αντιπροσωπεύουν πολύ μικρότερους όγκους από το σιτάρι, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Τέλος, επισημαίνουν ότι αυτή η συμφωνία και αυτά τα ανανεωμένα Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα (ATM) θα αποτελέσουν πιθανότατα «τη βάση για μια νέα επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία, δημιουργώντας μια βάση που είναι ήδη πολύ υψηλή για να κερδίσει την αποδοχή των παραγωγών και των κατασκευαστών της ΕΕ .

Διαφωνούν πλήρως με αυτό το σύμφωνο ανανέωσης και ζητούν από τα κράτη μέλη και το Συμβούλιο να σκεφτούν σοβαρά το μήνυμα που θα έστελναν στους ευρωπαίους αγρότες και κατασκευαστές.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις