Ευρωπαϊκές χειμερινές καλλιέργειες: Σε κακή κατάσταση παρά τον καλό ανοιξιάτικο καιρό

Οι περιοχές χειμερινών καλλιεργειών σε πολλά μέρη της Ευρώπης έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες από την αρχή της σεζόν, σύμφωνα με έκδοση Μαρτίου του δελτίου κατάστασης των καλλιεργειών της Ε.Ε. που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στα βόρεια, τα χωράφια έχουν πληγεί περισσότερο και αναμένεται να επαναφυτευτούν με ανοιξιάτικες ή καλοκαιρινές καλλιέργειες. Στο νότο, οι επιπτώσεις αντανακλώνται κυρίως σε χαμηλότερο δυναμικό απόδοσης. 

Από το φθινόπωρο, μεγάλο μέρος της δυτικής, βόρειας και ανατολικής Ευρώπης γνώρισε υπερβολικά υγρές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά τη σπορά, την εμφάνιση και την ανάπτυξη των χειμερινών καλλιεργειών.

Στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη, ισχυροί παγετοί προκάλεσαν πρόσθετες ζημιές στις καλλιέργειες. Τα επίμονα υγρά εδάφη δημιούργησαν επίσης δύσκολες συνθήκες πρόσβασης και εργασίας στους αγρότες επηρεάζοντας την σπορά των ανοιξιάτικων σιτηρών.

Στην ανατολική Ρουμανία και στην ανατολική Βουλγαρία, οι χειμερινές καλλιέργειες υποφέρουν από το έλλειμμα βροχοπτώσεων. 

Στη Σικελία και στο Μαγκρέμπ, οι συνθήκες ξηρασίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα οδήγησαν σε χαμηλή συσσώρευση βιομάζας στις χειμερινές καλλιέργειες. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στο δυτικό Μαγκρέμπ όπου οι συνεχιζόμενες ζεστές και ξηρές καιρικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι καλλιέργειες κινδυνεύουν άμεσο να χαθούν. 

Στο συνημμένο πίνακα περιλαμβάνονται οι προβλέψεις απόδοσης των καλλιεργειών που εμφανίζονται σε αυτή την έκδοση δελτίου, αλλά δεδομένων των μηνών στους οποίους διανύουμε, βασίζονται – με ορισμένες εξαιρέσεις – σε ιστορικές τάσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις