ΚΑΠ: Πράσινο φως για χαλάρωση περιβαλλοντικών κανόνων

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ ενέκριναν πρόταση για χαλάρωση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις διαμαρτυρίες του αγροτικού κλάδου.

Η πρόταση, που εγκρίθηκε με μικρές μόνο τροποποιήσεις, δίνει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή περιβαλλοντικών κανόνων, όπως η υποχρεωτική κάλυψη εδάφους, η αμειψισπορά και η αγρανάπαυση.

Ευελιξία για τους αγρότες

Σύμφωνα με τον David Clarinval, υπουργό Γεωργίας του Βελγίου και πρόεδρο του Συμβουλίου AGRIFISH, η χαλάρωση των κανόνων θα προσφέρει στους αγρότες μεγαλύτερη ευελιξία και θα μειώσει το διοικητικό φόρτο.

"Ακούσαμε τους αγρότες μας και λάβαμε γρήγορα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες τους σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις", δήλωσε ο Clarinval.

Εξαιρέσεις για μικρές εκμεταλλεύσεις

Επιπλέον, η πρόταση απαλλάσσει τις εκμεταλλεύσεις κάτω των 100 στρεμμάτων από περιβαλλοντικούς ελέγχους και κυρώσεις. Αυτό επηρεάζει περίπου το 65% των δικαιούχων της ΚΑΠ.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης  σε εμάς τους υπουργούς Γεωργίας πέφτει το βάρος να βρούμε λύσεις για τους αγρότες. Γι αυτό σας καλώ στο σημερινό Συμβούλιο, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περάσει η αλλαγή του Κανονισμού» και επανέλαβε τις τέσσερις από τις αλλαγές που προτείνει η χώρα μας, οι οποίες είναι επιβεβλημένο να εγκριθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

-   Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.
-   Να δίνεται ευελιξία στα κράτη - μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος.
-   Εξαίρεση ελέγχων από την εφαρμογή των περιβαλλοντικών προτύπων για εκμεταλλεύσεις μέχρι 100 στρέμματα. Παράλληλα η εφαρμογή των «Προτύπων Καλής Γεωργικής Περιβαλλοντικής Κατάστασης», να στηρίζεται σε ρεαλιστικές κλιματολογικές – παραγωγικές συνθήκες κάθε κράτους μέλους (επικουρικότητα).
- Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται. Τα οικολογικά σχήματα πρέπει να είναι απλά στην εφαρμογή τους χωρίς να απαιτούνται για την ενεργοποίησή τους γραφειοκρατικές διαδικασίες πολύπλοκες με την ενεργοποίηση τεχνικών συμβούλων.

 

Κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις

Ωστόσο, η χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανόνων έχει επικριθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας.

Σε επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, 16 περιβαλλοντικές και καταναλωτικές οργανώσεις, όπως το WWF, BirdLife International και το European Environmental Bureau, ζήτησαν την απόσυρση της πρότασης.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέδωσε στην ψεύτικη αφήγηση που αντιτίθεται στο περιβάλλον στη γεωργία", ανέφερε η επιστολή. "Τα προτεινόμενα μέτρα θα υπονομεύσουν μόνο τις ίδιες τις θέσεις εργασίας που η ΚΓΠ προορίζεται να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα."

Επόμενα βήματα

Η πρόταση θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να το πράξει στις 22-25 Απριλίου. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσημα τον κανονισμό, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ έως τον Ιούνιο του 2024

.Συνοψίζοντας, η χαλάρωση των κανόνων της ΚΑΠ αποτελεί μια σημαντική νίκη για τους αγρότες, φέρνοντας ελπίδα για ένα πιο ευέλικτο, απλοποιημένο και βιώσιμο μέλλον.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις