Σιτάρι: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διατηρούν την άνοδο εν μέσω θετικού κλίματος στην αγορά

Η προθεσμιακή αγορά σιταριού συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι έμποροι αντιδρούν θετικά στην τελευταία αγορά από την αιγυπτιακή Αρχή Προμήθειας Σιτηρών (GASC) την περασμένη Τετάρτη. 

Η συνολική προμήθεια ανήλθε σε 110.000 κιλά σιταριού εκ των οποίων τα 50.000 κιλά αποτελούνται από βουλγαρικό σιτάρι σε επίπεδο fob στα 234 δολάρια. Τα υπόλοιπα 60.000 κιλά που προμηθεύτηκαν από τη Ρουμανία σε επίπεδο fob 234,50 δολάρια ανά τόνο. Και στις δυο περιπτώσεις η πληρωμή θα γίνει εντός 270 ημερών. 

Αυξημένη προσφορά σιταριού και δυναμική της αγοράς

Παρά το γεγονός ότι η Αίγυπτος αγόρασε μόνο 110.000 τόνους σε αυτόν τον διαγωνισμό, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τόνους, αναδεικνύοντας την αφθονία του σιταριού και την έντονη επιθυμία για πωλήσεις σε μεγάλη κλίμακα, σύμφωνα με την Tofio Catön, Διευθύντρια Σιτηρών Προϊόντων στους Αγροτικούς-Τροφικούς Συνεταιρισμούς.

Τάσεις τιμών και προοπτικές της αγοράς

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της SovEcon, οι τιμές για το ρωσικό σιτάρι με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη %12,5 αυξήθηκαν κατά 2 δολάρια και έφτασαν τα 201-204 δολάρια ανά τόνο FOB. Από τις αρχές Ιανουαρίου, οι τιμές του ρωσικού σιταριού σημείωσαν πτώση κατά $44, με τα πρόσφατα κέρδη να αποδίδονται στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας στη ρωσική αγορά σιταριού και στην αναζωπύρωση της ζήτησης.

Αναμενόμενες εξελίξεις στην αγορά

Όσον αφορά το καλαμπόκι, το κλίμα της αγοράς παραμένει ανοδικό. Οι έμποροι αναμένουν με ανυπομονησία τα επερχόμενα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τη φύτευση στις ΗΠΑ, τις καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία και τις δραστηριότητες προμηθειών της Κίνας από την Ουκρανία.

Αβεβαιότητα γύρω από τα εμπορικά μέτρα

Η ανανέωση των αυτόνομων εμπορικών μέτρων (ΑΤΜ) με την Ουκρανία παραμένει αβέβαιη. 

Η ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει τους τελωνειακούς δασμούς στις ουκρανικές εισαγωγές για ένα ακόμη έτος έως τις 5 Ιουνίου 2025, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με τη συμπερίληψη του καλαμποκιού ως ευαίσθητου προϊόντος (εξαιρουμένου του σιταριού) και τον καθορισμό των ετών αναφοράς για τον καθορισμό των τελωνειακών δασμών χωρίς μέγιστες ποσοστώσεις εισαγωγής. 

Η Επιτροπή προτείνει το 2022 και το 2023 ως έτη αναφοράς, αλλά υπάρχει κίνηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να αλλάξουν τις ημερομηνίες αυτές σε 2021-2022 ή 2021-2022-2023.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις