Οι Ισπανοί ζητούν από τις ΗΠΑ κατάργηση των δασμών στις μαύρες ελιές

Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας, ζήτησε αυτή την Τρίτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταργήσουν τους δασμούς στις ισπανικές μαύρες ελιές που επιβλήθηκαν κατά την προεδρία του Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει μιλήσει έξω εναντίον τους.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε τώρα στη στιγμή κατά την οποία, από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να γίνει ξεκάθαρα η κατάργηση αυτών των δασμών , κάτι που κατά κάποιον τρόπο, πιστεύω, είναι απολύτως άδικο, φορολογούμε τις εξαγωγές ισπανικών μαύρων ελιών, " δήλωσε ο πολιτικός κατά την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας των Είκοσι Επτά που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τόνισε ότι «δεν υπάρχει άλλο μέτρο συμμόρφωσης από την κατάργηση των τιμολογίων ».

«Στις 20 Φεβρουαρίου, η επιτροπή του ΠΟΕ διαπίστωσε ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν συμμορφωθεί με το προηγούμενο ψήφισμα του ίδιου του ΠΟΕ σε σχέση με το θέμα των μαύρων ελιών. Η προθεσμία έχει παρέλθει και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ανταποκριθεί στο αποτέλεσμα αυτού του πάνελ», είπε ο Πλανάς.

Επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον, «μη προσφυγή στην επιτροπή» συμφωνεί με τον ΠΟΕ.

Από τον Αύγουστο του 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν μέτρα «αντιντάμπινγκ» και κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές ισπανικών μαύρων ελιών.

Τον Ιούνιο του 2019, ιδρύθηκε η αντίστοιχη Επιτροπή, της οποίας η τελική έκθεση δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2021. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα των ΗΠΑ δεν συνάδουν με τους κανόνες του ΠΟΕ και η διοίκηση της χώρας κοινοποίησε την απόφασή της να το αποδεχθεί και να μην ασκήσει έφεση.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2022, το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε εκ νέου άνοιγμα της αρχικής διαδικασίας για την προσαρμογή των μέτρων του στα συμπεράσματα που κοινοποίησε η επιτροπή και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ανακοίνωσε ότι εξέτασε τις απαιτήσεις της επιτροπής.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι δεν υπήρχε τέτοια συμμόρφωση και, τον Απρίλιο του 2023, ενημέρωσε τον ΠΟΕ για την πρόθεσή της να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρώτο βήμα για να ζητήσει μια ομάδα συμμόρφωσης.

Η τελευταία ιδρύθηκε τον περασμένο Αύγουστο και η τελική της έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ δεν εφάρμοσαν σωστά μια προηγούμενη απόφαση του οργανισμού που τις ανάγκασε να μειώσει τους δασμούς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις