Αύξηση των ρωσικών τιμών εξαγωγής σιταριού για δεύτερη εβδομάδα

Οι ρωσικές τιμές εξαγωγής σιταριού αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με την ώθηση των παγκόσμιων αγορών, και οι αποστολές ενδέχεται να σημειώσουν νέο ρεκόρ για τον Μάρτιο, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η τιμή του ρωσικού σιταριού με πρωτεΐνη 12,5% που έχει προγραμματιστεί για παράδοση ελεύθερο επί του σκάφους (FOB) τον Απρίλιο ήταν 204,5 δολάρια ανά μετρικό τόνο, αυξημένη κατά 3,5 δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία γεωργικών συμβουλών IKAR.

Η γεωργική συμβουλευτική εταιρεία Sovecon προσδιόρισε την ίδια κατηγορία σιταριού στα 202 με 205 δολάρια τον τόνο FOB, έναντι 201 με 204 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ρωσία εξήγαγε 1,27 εκατ. τόνους σιτηρών την περασμένη εβδομάδα, έναντι 1,20 εκατ. τόνων την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εξαγωγές περιλάμβαναν 1,14 εκατ. τόνους σιταριού, από 0,93 εκατ. τόνους την προηγούμενη εβδομάδα, έγραψε η Sovecon, επικαλούμενη στοιχεία λιμένων.

Η συμβουλευτική εταιρεία αύξησε την εκτίμησή της για τις εξαγωγές σιταριού τον Μάρτιο κατά 0,2 εκατ. τόνους σε 5,0 εκατ. τόνους, ρεκόρ για τον Μάρτιο, έναντι 4,8 εκατ. τόνων πριν από ένα χρόνο.

Το Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ρυθμός της ανοιξιάτικης σποράς ήταν διπλάσιος από πέρυσι και ότι η έκταση των ανοιξιάτικων καλλιεργειών ανήλθε σε 1 εκατομμύριο εκτάρια.

Οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται σταδιακά για τις νέες χειμερινές καλλιέργειες λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε η Sovecon.

Συνολικά, ωστόσο, οι προοπτικές της ρωσικής καλλιέργειας σιταριού εξακολουθούν να είναι καλές. Η Sovecon αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τη νέα σοδειά κατά 0,4 εκατ. τόνους σε 94,0 εκατ. τόνους.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις