Ρύζι: Κίνδυνος για τις εξαγωγές της Ινδίας μετά την απαίτηση πρόσθετων φόρων

Οι ινδοί εξαγωγείς ρυζιού αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή μετά τις απαιτήσεις του τελωνείου για πρόσθετες πληρωμές φόρων.

Τέσσερις εξαγωγείς που αναφέρονται στο ρεπορτάζ του πρακτορείου επιβεβαίωσαν ότι έχουν λάβει ειδοποιήσεις που απαιτούν την καταβολή διαφορών δασμών για το ρύζι που εξήχθη τους τελευταίους 18 μήνες.

Αυτή η απροσδόκητη φορολογική απαίτηση αποτελεί σημαντική απειλή για τις αποστολές ρυζιού από την Ινδία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ρυζιού στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε εξαγωγικό δασμό 20% στο λευκό ρύζι τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ ακολούθησε παρόμοιος δασμός στο parboiled ρύζι τον Αύγουστο του 2023, ως μέτρο για τον έλεγχο των εγχώριων τιμών του ρυζιού.

Προηγουμένως, οι εξαγωγείς πλήρωναν δασμό 20% με βάση την αξία του ρυζιού Free on Board (FOB).

Ωστόσο, η τελωνειακή υπηρεσία απαιτεί τώρα να λαμβάνουν υπόψη την αξία συναλλαγής, με αποτέλεσμα την καταβολή πρόσθετων δασμών.

"Ενημερώνονται για την καταβολή του εξαγωγικού δασμού μαζί με τους ισχύοντες τόκους από τους εξαγωγείς για τα ποσά που εισπράττονται πέρα και πάνω από την αξία FOB που δηλώνεται στα δελτία αποστολής", ενημέρωσε το τελωνείο τους εξαγωγείς, σε ειδοποιήσεις φορολογικών απαιτήσεων που είδε το Reuters.

Οι εξαγωγείς, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις, εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να πληρώσουν τη διαφορά του δασμού για σχεδόν δύο χρόνια. Ένας εξαγωγέας από το Andhra Pradesh δήλωσε ότι η απαίτηση πρόσθετου δασμού από τους υπερπόντιους αγοραστές θα καθιστούσε την επιχείρησή τους μη βιώσιμη.

"Η κυβέρνηση απαιτεί τώρα πρόσθετους δασμούς, τους οποίους κανένας υπερπόντιος αγοραστής δεν θα μας πληρώσει. Πώς θα μπορούσαμε τότε να πληρώσουμε τον πρόσθετο δασμό στην κυβέρνηση;" διερωτήθηκε ο εξαγωγέας.

Από το υπουργείο Οικονομικών και το Κεντρικό Συμβούλιο Έμμεσων Φόρων και Τελωνείων δεν έχει γίνει κανένα επίσημο σχόλιο.

Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς της κυβέρνησης, οι εξαγωγείς θα πρέπει να πληρώσουν πρόσθετο δασμό περίπου 15 δολάρια ανά μετρικό τόνο (περίπου 1.249 ρουπίες) για το ρύζι που εξήχθη τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε ένας έμπορος με έδρα το Νέο Δελχί που ανήκει σε έναν παγκόσμιο εμπορικό οίκο.

Αυτό μεταφράζεται σε ένα εκτιμώμενο συνολικό κόστος περίπου 1.500 εκατ. ρουβλίων, πρόσθεσε ο έμπορος.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ρυζιού σχεδιάζει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η μη πρακτικότητα της τρέχουσας απαίτησης δασμών. Ο πρόεδρος BV Krishna Rao υπογράμμισε την ανάγκη επιβολής ενιαίου δασμού στις μελλοντικές εξαγωγές για να αποφευχθεί παρόμοια σύγχυση.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγείς εξετάζουν το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών αντί να συμμορφωθούν με την απροσδόκητη φορολογική επιβάρυνση, επικαλούμενοι τα ήδη λεπτά περιθώρια κέρδους στον κλάδο των εξαγωγών ρυζιού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις