Αποζημιώνονται οι αγρότες του Έβρου που επλήγησαν από την φωτιά του περασμένου καλοκαιριού

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων του Έβρου και της Ροδόπης τα ποσά που αφορούν το 50 % της προκαταβολής για τις ζημιές που υπέστησαν στις καλλιέργειες τους, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ελαιοπαραγωγοί αμπελουργοί καλλιεργητές αρωματικών φυτών, από τις πυρκαγιές της καλοκαιρινής περιόδου 2023.

Την Τετάρτη υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης  σύμφωνα με  την οποία μέσω του ΕΛΓΑ  καταβάλλονται αποζημιώσεις σε 2.100  δικαιούχους .

Σε δηλώσεις στην ΕΡΤ Ορεστιάδας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση, τονίσθηκε ότι « η διαδικασία πληρωμής έτρεξε με πρωτοφανή ταχύτητα εξαιτίας της Κρατικής Αρωγής και ότι ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης κρίθηκε πως είναι ανά στρέμμα και όχι ανά δένδρο .

Ως εκ τούτου η τελική αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς που ως επι  το πλεισθον επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού θα είναι 2500 ευρώ /στρέμμα .

Αρχικά θα δοθεί το 50% δλδ 1225 ευρώ/στρέμμα  και μετα από τον δεύτερο έλεγχο που ήδη ξεκίνησε να εκπονεί ο ΕΛΓΑ , θα γίνει η εκκαθάριση του ποσού αν και εφόσον υπάρχει ολική καταστροφή .

Εκτός από τις δενδρώδεις καλλιέργειες θα υπάρξει και αποζημίωση της τάξης των 700/στρέμμα για τους καλλιεργητές αρωματικών φυτών.

Για το νομό Έβρου το ποσό που θα διανεμηθεί είναι της τάξης των 7.383,468 ευρώ

Όπως διευκρίνισε ο κ Κελέτσης τα ποσά αυτά με ειδή ρύθμιση που έχει θεσπισθεί θα είναι ακατάσχετα , ανεκχώρητα και αφορολόγητα

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις