Σόγια: Καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη έκταση στην Ιταλία

Στην Ιταλία, οι εκτάσεις σποράς ελαιούχων σπόρων κυμαίνονται από 400 έως 470 χιλ. τόνους. Σχεδόν το σύνολο της καλλιέργειας συνθλίβεται στο εσωτερικό της χώρας. Επιπλέον, η Ιταλία εισάγει σημαντικές ποσότητες όχι μόνο ελαιούχων σπόρων αλλά και φυτικών ελαίων για να φορτώσει τις δυνατότητες σύνθλιψης και να καλύψει την εγχώρια ζήτηση για λάδι.

Η κατανομή της καλλιέργειας από το 2015 έως το 2023 δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά. Η σόγια παραμένει η κύρια καλλιέργεια ελαιούχων σπόρων, ακολουθούμενη από τον ηλίανθο, ενώ η έκταση της ελαιοκράμβης είναι ασήμαντη.

Το 2023, η έκταση των ελαιούχων σπόρων ήταν αυξημένη κατά 6% σε σύγκριση με το 2015. Η έκταση των ελαιούχων σπόρων βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ τις δύο τελευταίες περιόδους.

Όλοι οι ελαιούχοι σπόροι - σόγια, ηλίανθος και ελαιοκράμβη - αυξήθηκαν σε έκταση. Σχεδόν το 70% της έκτασης καλλιεργήθηκε με σόγια.

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας στην ΕΕ. Το μερίδιο της Ιταλίας είναι σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης σόγιας στην ΕΕ.

Η ζήτηση της ΕΕ για σόγια για την παραγωγή ζωοτροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες υπερβαίνει κατά πολύ τη συγκομιδή της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την επέκταση των εκτάσεων σόγιας είναι η ξηρασία και η ζέστη, ιδίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Εδώ, η παραγωγή εξαρτάται όλο και περισσότερο από την άρδευση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις