Βαμβάκι: Παραγωγή ρεκόρ στην Αυστραλία

Η παραγωγή βαμβακιού στην Αυστραλία προβλέπεται για τέταρτη συνεχή χρονιά υψηλής παραγωγής κατά την περίοδο εμπορίας (ΜΥ) 2024/25, η οποία προβλέπεται να ανέλθει σε 5,5 εκατομμύρια δέματα, που θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη σοδειά. 

Η προοπτική μέσων βροχοπτώσεων κατά τη χειμερινή/ανοιξιάτικη περίοδο, εάν πραγματοποιηθεί, θα δημιουργήσει βελτιωμένη διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού για τους καλλιεργητές. 

Αυτό, σε σύγκριση με τις ξηρές συνθήκες στο νότιο Κουίνσλαντ και τη βόρεια Νέα Νότια Ουαλία κατά την προετοιμασία για τη φύτευση της καλλιέργειας ΜΥ 2023/24, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά τη φυτεμένη έκταση.

Παρά την πρόκληση αυτή στη μεγαλύτερη βαμβακοπαραγωγική περιοχή της Αυστραλίας, η εκτίμηση για το ΜΥ 2023/24 είναι για μια σοδειά 5,0 εκατομμυρίων δεμάτων, λόγω της μεγαλύτερης φύτευσης βαμβακιού στις πιο νότιες περιοχές. 

Οι εξαγωγές προβλέπεται να φθάσουν τα 5,8 εκατομμύρια δέματα το ΜΥ 2024/25, μια πτώση 200.000 δεμάτων από την εκτίμηση για το ΜΥ 2023/24 παρά την υψηλότερη πρόβλεψη για τη σοδειά. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτοι εννέα μήνες του εμπορίου του έτους πρόβλεψης προέρχονται από τη σοδειά του ΜΥ 2023/24, την τέταρτη υψηλότερη μετά το ρεκόρ του ΜΥ 2022/23 των 6,2 εκατομμυρίων δεμάτων.

Τα στοιχεία

Η παραγωγή βαμβακιού στην Αυστραλία προβλέπεται για τέταρτη συνεχή χρονιά μεγάλης παραγωγής κατά την περίοδο εμπορίας (ΜΥ) 2024/25, η οποία προβλέπεται στα 5,5 εκατομμύρια δέματα. Εάν αυτή επιτευχθεί, θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη, ελαφρώς κάτω από το ρεκόρ των 5,85 εκατομμυρίων δεματιών που παρήχθησαν στο ΜΥ 2021/22.

Αυτό το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας πρόκειται να μεταβάλει τις συνθήκες El Niño (ξηρότερες από το συνηθισμένο) σε ουδέτερες το τρέχον φθινόπωρο, υποδεικνύοντας πιθανότητα μέσης βροχόπτωσης τους επόμενους μήνες. 

Με καλά επίπεδα νερού σήμερα στα αρδευτικά φράγματα αποθήκευσης και με την προοπτική μέσων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της τυπικής χειμερινής/ανοιξιάτικης περιόδου επαναφόρτισης για τα εν λόγω συστήματα και τα αρδευτικά φράγματα αποθήκευσης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η βιομηχανία έχει την πεποίθηση ότι οι συνθήκες θα υποστηρίξουν μια ακόμη μεγάλη σοδειά βαμβακιού.

Οι προθεσμιακές τιμές βαμβακιού που αφορούν την προβλεπόμενη σοδειά σε αυτό το στάδιο είναι σταθερές λίγο πάνω από τον προηγούμενο μέσο όρο 10 ετών, με το βασικό κόστος εισροών να μετριάζεται τα τελευταία δύο χρόνια. Η αγορά αναμένει επαρκή οικονομικά κίνητρα για τους παραγωγούς να φυτέψουν μια μεγάλη σοδειά βαμβακιού για το προβλεπόμενο έτος.

Η προβλεπόμενη φυτεμένη έκταση αναμένεται να αυξηθεί κατά πέντε τοις εκατό σε 600.000 εκτάρια από εκτιμώμενα 570.000 εκτάρια το ΜΥ 2023/24, σε συνδυασμό με την αύξηση της αρδευόμενης έκτασης βαμβακιού. 

Αυτό συμβαίνει μετά από μια χαμηλότερη από την αναμενόμενη φύτευση για την τρέχουσα περίοδο στο νότιο Κουίνσλαντ και τη βόρεια Νέα Νότια Ουαλία, η οποία προκλήθηκε από τις ξηρές συνθήκες που περιόρισαν τη συλλογή νερού κατά την προετοιμασία της φύτευσης, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023.

Η συνολική απόδοση βαμβακιού κατά το έτος πρόβλεψης αναμένεται επίσης να βελτιωθεί ελαφρώς, εν μέρει λόγω της προβλεπόμενης αύξησης του αρδευόμενου βαμβακιού, αλλά περισσότερο λόγω της καθυστέρησης της φύτευσης στο νότιο Κουίνσλαντ και τη βόρεια Νέα Νότια Ουαλία λόγω των ξηρών συνθηκών που επικρατούσαν πριν από την κανονική έναρξη της φύτευσης τον Οκτώβριο.

Οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν κατά τρία τοις εκατό σε 5,8 εκατομμύρια δέματα το ΜΥ 2024/25, αλλά εξακολουθούν να επιτυγχάνουν το τέταρτο υψηλότερο αποτέλεσμα από το ρεκόρ των 6,2 εκατομμυρίων δεμάτων για το ΜΥ 2022/23. 

Παρά την προβλεπόμενη αυξημένη παραγωγή βαμβακιού για το ΜΥ 2024/25 στα 5,5 εκατ. δέματα, προβλέπεται πτώση των εξαγωγών λόγω του ότι οι πρώτοι εννέα μήνες της περιόδου εμπορίας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη χαμηλότερη εκτίμηση παραγωγής 5,0 εκατ. δεμάτων από το ΜΥ 2023/24.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις