Κρεμμύδια Αιγύπτου: Πρόκειται να κατακλύσουν την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες;

Παρά την έλλειψη επίσημων δηλώσεων από την αιγυπτιακή κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης των εξαγωγών κρεμμυδιών, η οποία παρατάθηκε έως τις 31 Μαρτίου 2024, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά είναι βέβαιοι ότι από την 1η Απριλίου θα είναι σε θέση να συνεχίσουν τις εξαγωγές. 

Οι αναλυτές της EastFruit σημειώνουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν λόγοι για την παράταση της απαγόρευσης εξαγωγής κρεμμυδιών - οι εγχώριες τιμές λιανικής πώλησης των κρεμμυδιών έχουν μειωθεί σχεδόν τρεις φορές σε περίπου 30-33 σεντς ΗΠΑ ανά κιλό με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία. Κατά συνέπεια, οι τιμές χονδρικής είναι ακόμη χαμηλότερες.

Επιπλέον, η Αίγυπτος αναγκάστηκε πρόσφατα να υποτιμήσει και πάλι απότομα το εθνικό νόμισμα λόγω ανισορροπίας στο συνάλλαγμα. Ταυτόχρονα, τα κρεμμύδια αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων σε σκληρό συνάλλαγμα στις γεωργικές εξαγωγές της χώρας. Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EastFruit, η παραγωγή κρεμμυδιών στην Αίγυπτο το 2024 μπορεί να αυξηθεί απότομα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη πιο σημαντική μείωση των τιμών του προϊόντος αυτού.

"Οι τιμές των κρεμμυδιών στην Ευρώπη παραμένουν υψηλές αυτή τη σεζόν λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας στην Ολλανδία, τη Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που ακολουθήθηκε από παρατεταμένες περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων. 

Αυτό έχει οδηγήσει τόσο σε μείωση των αποδόσεων όσο και σε υποβάθμιση της ποιότητας των κρεμμυδιών στην περιοχή", αναφέρει ο Andriy Yarmak, οικονομολόγος στο Κέντρο Επενδύσεων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Σημειώνει επίσης ότι τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής που σχετίζονται με τον αποκλεισμό της Ερυθράς Θάλασσας έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις αποστολές κρεμμυδιών από τη Νέα Ζηλανδία, γεγονός που επίσης στήριξε τις τιμές. 

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιών από χώρες της Κεντρικής Ασίας την περίοδο 2023/24: κυρίως από το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν. Η Πολωνία αγόρασε επίσης πολλά κρεμμύδια από τη Ρωσία, γεγονός που, παρεμπιπτόντως, οδήγησε ακόμη και σε μείωση των τιμών των κρεμμυδιών στη χώρα αυτή τον Μάρτιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αιγύπτιοι εξαγωγείς έχουν ήδη προετοιμάσει και συσκευάσει μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιών για εξαγωγικές αποστολές. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί, ειδικότερα, στην εμπορική ομάδα EF Trade Platform, όπου ο αριθμός των προσφορών κρεμμυδιών έχει αυξηθεί αισθητά.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις