Βράβευση είκοσι εννέα μελών του ΓΠΑ ως κορυφαίοι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού Κτιρίου Διοίκησης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κίντζιος, Καθηγητής,  εκφώνησε  τον Πανηγυρικό Λόγο με τίτλο: «Η εκπαίδευση στην Ελλάδα την περίοδο της Τουρκοκρατίας». Στην ομιλία του ο Πρύτανης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στα δύσκολα χρόνια του τουρκοκρατούμενου και σκληρού περιβάλλοντος ιδιαίτερα σε χρονικές περιόδους τριβής, αλλά και την τεράστια συμβολή της Εκκλησίας με την ίδρυση σχολείων.

Επίσης, o Πρύτανης τόνισε τη σημαντική συμβολή του εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου, ο οποίος με τη δημιουργία χαρτών της Βαλκανικής χερσονήσου και ειδικότερα με τη δημιουργία της Χάρτας της Ελλάδος, η οποία περιλαμβάνει ένα πλήθος πληροφοριών σχετικά με τα ελληνικά τοπωνύμια και την ιστορία του ελληνισμού, συνέβαλε ουσιαστικά στην ιστορική και γεωγραφική παιδεία του έθνους.

Επιπλέον, ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Γ.Π.Α. κ. Διονυσίου Καλύβα, Καθηγητή και του Προέδρου του Συλλόγου Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού του Γ.Π.Α. κ. Νικολάου Παπανδρέου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή τιμητικών επαίνων στα διακριθέντα μέλη του Πανεπιστημίου, τα οποία συγκαταλέγονται στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο, σύμφωνα με την πρόσφατη ταξινόμηση της βιβλιομετρικής μελέτης του Ioannidis JPA., (2023), του εκδοτικού οίκου Elsevier, που δημοσιεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου 2023 με τίτλο «Updated science-wide author databases of standardized citation indicators”. (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/6), όπου περιέχει την ανανεωμένη λίστα κατάταξης με τους πιο σημαντικούς επιστήμονες στον κόσμο σε διάφορους επιστημονικούς τομείς.

Η λίστα αυτή ανακοινώνεται κάθε χρόνο και αξιολογεί την απήχηση του επιστημονικού έργου για σχεδόν 10.000.000 επιστήμονες ανά τον κόσμο, ταξινομώντας τους σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υπο-πεδία. Η ανάλυση που εκπονήθηκε από ομάδα ειδικών του Stanford University υπό τον Καθηγητή κ. John Ioannidis, διεξήχθη με βάση αριθμό δεικτών με επίκεντρο τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους κατά τη διάρκεια του έτους 2022 και αφορά σε αξιολόγηση των δεικτών αυτών για πέραν των 8.000.000 επιστημόνων παγκοσμίως. Επίσης,  απαριθμεί επιστήμονες των οποίων οι δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες έχουν επιταχύνει την πρόοδο στους αντίστοιχους τομείς τους και έχουν επηρεάσει την εξέλιξη της εργασίας άλλων ερευνητών.

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κίντζιος, Καθηγητής και ένας από τους διακριθέντες επιστήμονες, στον σύντομο χαιρετισμό του εξήρε όλα τα βραβευθέντα  μέλη της μεγάλης γεωπονικής οικογένειας για την υψηλού επιπέδου γνώση που προσφέρουν και μεταλαμπαδεύουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σπουδαία αυτή διάκριση πιστοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη και υψηλού επιπέδου έρευνα που πραγματοποιείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναδεικνύοντάς το ως έναν ξεχωριστό κόμβο δημιουργικότητας και καινοτομίας. Η βράβευση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά την οποία το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται από πολλές πλευρές και παλεύει γενναία για να διαφυλάξει το υψίστης σημασίας κοινωνικό αγαθό, τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Τα είκοσι εννέα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που συγκαταλέγονται στη λίστα αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί με αλφαβητική σειρά:


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις