«Βήμα πίσω» από το πολωνικό υπουργείο για την απαγόρευση της διαμετακόμισης ουκρανικών σιτηρών

Το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Πολωνίας δεν ζήτησε από την κυβέρνηση να αναστείλει τη διαμετακόμιση ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Czeslaw Siekerski και των εκπροσώπων των διαμαρτυρόμενων αγροτών το βράδυ της 3ης Απριλίου 2024.

Το υπουργείο σημείωσε ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν στη Γιασένκα μεταξύ των διαδηλωτών και της κυβέρνησης έχουν εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πέντε σημεία που αφορούν την "πράσινη συμφωνία", τις επιδοτήσεις σιτηρών και τη διατήρηση των φόρων στο επίπεδο του 2023. Επιπλέον, παραμένει σε ισχύ το εμπάργκο στις εισαγωγές σιτηρών, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, ηλίανθου, αλεύρων, πίτουρων, αλεύρων και κέικ από την Ουκρανία.

"Δεδομένου ότι η ουκρανική πλευρά έχει ανακοινώσει ότι θα ελαχιστοποιήσει τη διαμετακόμιση των γεωργικών προϊόντων της μέσω του εδάφους της Πολωνίας από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το Υπουργείο Γεωργίας δεν έχει ζητήσει τον τερματισμό της διαμετακόμισης των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων μέσω του εδάφους της Πολωνίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο τόνισε ότι εκπληρώνει τις απαιτήσεις και τις συμφωνίες με τους εκπροσώπους των διαμαρτυρόμενων αγροτών. Σύμφωνα με τον Czeslaw Sekerski, ορισμένα μέτρα απαιτούν πολλές διυπουργικές συμφωνίες και ειδικές διαδικασίες, οι οποίες παρατείνουν την εφαρμογή των συμφωνιών.

Μια ομάδα Πολωνών αγροτών πέρασε τη νύχτα στο κτίριο του Υπουργείου Γεωργίας μετά από ανεπιτυχείς συνομιλίες με την ηγεσία του, τώρα θέλουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει το RMF24. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν εκπληρώνει τις συμφωνίες στη Γιασένκα.

"Οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο υπουργός Sekerski ωθήθηκε στον τοίχο, επειδή όλα εξαρτώνται από τον πρωθυπουργό Donald Tusk, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για τη φωνή των αγροτών που περιμένουν λεπτομέρειες", δήλωσε ο Tomasz Obrzanski, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικούμενης Συνδικαλιστικής Ένωσης Ατομικών Αγροτών "Αλληλεγγύη" (NSZZ Rolników Indywidualnych "Solidarność").

Το πρωί, μια μικρή ομάδα αγροτών παρέμεινε μπροστά από την έδρα του υπουργείου. Αγρότες από άλλα μέρη της Πολωνίας κατευθύνονται προς τη Βαρσοβία, διαβεβαιώνοντας εκείνους που απαιτούν συνάντηση με τον Τουσκ. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πόσο μεγάλη είναι αυτή η ομάδα.

Η Ένωση Αγροτών και Αγροτικών Οργανώσεων πήρε αποστάσεις από τη διαμαρτυρία.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις