Πως το Τουρκικό μοντέλο ηγείται στην βιώσιμη Πτηνοτροφία και Κτηνοτροφία

Η Τουρκία υιοθετεί καλές γεωργικές πρακτικές στην Πτηνοτροφία και την Κτηνοτροφία με στόχο την εξωστρέφεια. 

Σημαντικά βήματα προς την υιοθέτηση Καλών Γεωργικών Πρακτικών (ΚΓΠ) στους κλάδους της πτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας πραγματοποιεί η Τουρκία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2022. Η στροφή προς βιώσιμες πρακτικές παραγωγής φέρνει αισιοδοξία στο μέλλον των εξαγωγών της  , ωφελώντας το περιβάλλον, την υγεία των ζώων και την ποιότητα των ζωικών προϊόντων.

Ας ρίξουμε μια μάτια στα στοιχεία

Πτηνοτροφία:

  • 1.431 εκμεταλλεύσεις εφάρμοσαν ΚΓΠ το 2022, εκτρέφοντας 271.840.434 πουλερικά και παράγοντας 592.547.675 κιλά κρέατος.
  • 5 εκμεταλλεύσεις υιοθέτησαν ΚΓΠ στην παραγωγή αυγών, με 603.417 όρνιθες και παραγωγή 89.379.051 αυγών.
  • 208 εκμεταλλεύσεις γαλοπούλας εφάρμοσαν ΚΓΠ, εκτρέφοντας 7.480.194 γαλοπούλες και παράγοντας 84.721.458 κιλά κρέατος.

Κτηνοτροφία:

  • 15 εκμεταλλεύσεις γαλακτοπαραγωγής υιοθέτησαν ΚΓΠ, με 37.343 αγελάδες και παραγωγή 146.722.922 κιλών γάλακτος.
  • 4 εκμεταλλεύσεις σιτηρέσιων βοοειδών εφάρμοσαν ΚΓΠ, με 2.000 ζώα και παραγωγή 750.300 κιλών κρέατος.

Ιχθυοκαλλιέργεια:

  • 6 ιχθυοτροφεία υιοθέτησαν ΚΓΠ, με δυναμικότητα 23.450 τόνων ετησίως.

 

Η αυξημένη υιοθέτηση Καλών Γεωργικών Πρακτικών (ΚΓΠ) στην Τουρκία φέρνει ελπίδα για ένα βιώσιμο μέλλον, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη: μείωση ρύπανσης, διατήρηση φυσικών πόρων, προστασία βιοποικιλότητας, βελτίωση ευζωίας ζώων, μείωση αντιβιοτικών, παραγωγή ασφαλέστερων ζωικών προϊόντων, και υψηλότερης ποιότητας και θρεπτικά τρόφιμα για τους καταναλωτές.

Παρότι η πρόοδος είναι αξιοσημείωτη, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη δηλώνουν  οι επικεφαλής από το τουρκικό υπουργείο και ότι με αυτό τον τρόπο  θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε τους αγρότες μας αλλά και την εξωστρέφεια, η Τουρκία βρίσκεται στον σωστό δρόμο προς την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στην πτηνοτροφία και την κτηνοτροφία. Η συνεχής προσπάθεια και η δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων μερών διασφαλίζουν ένα αισιόδοξο μέλλον για τον κλάδο, με οφέλη για το περιβάλλον, την υγεία των ζώων και την ποιότητα των ζωικών προϊόν.

Η υποστήριξη των μικρών παραγωγών, η εκπαίδευση και η κατάρτιση, καθώς και η παροχή κινήτρων, είναι μερικά από τα βήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη υιοθέτηση καλών γεωργικών πρακτικών.

    

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις