Σιτηρά: Η ζήτηση και ο καιρός καθοδηγούν τις αγορές

Το καλαμπόκι, το σιτάρι και η σόγια του Σικάγο σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, σταθεροποιούμενα μετά την ανάκαμψη της προηγούμενης ημέρας, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά ανέμεναν περαιτέρω ενδείξεις για την ανοιξιάτικη φύτευση στις ΗΠΑ και έστρεψαν την προσοχή τους στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο καλαμποκιού στο Χρηματιστήριο του Σικάγο (CBOT) Cv1 σημείωνε άνοδο 0,2% στα 4,32-3/4 δολάρια το μπούσελ, στις 1119 GMT.

Το σιτάρι CBOT Wv1 αυξήθηκε κατά 0,2 στα 5,57 δολάρια το μπούσελ και η σόγια Sv1 σημείωσε άνοδο 0,1% στα 11,83-1/4 δολάρια το μπούσελ.

Και οι τρεις καλλιέργειες σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, με το καλαμπόκι και τη σόγια να ανακάμπτουν από τα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και περίπου ένα μήνα.

Η περαιτέρω χαλάρωση του δολαρίου μετά τα υψηλά πολλών μηνών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προσέφερε στήριξη στα σιτηρά.

Ωστόσο, το αργό πετρέλαιο έκανε παύση μετά από ένα ράλι αυτή την εβδομάδα λόγω των κινδύνων προσφοράς.

Οι έμποροι παρακολουθούν τις καιρικές συνθήκες στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ενόψει της φύτευσης καλαμποκιού που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ενώ η βροχή και το χιόνι στην κεντρική ζώνη καλαμποκιού αναμένεται να ενισχύσουν τα αποθέματα εδαφικής υγρασίας, υπάρχουν προβλέψεις για υψηλότερες θερμοκρασίες αργότερα αυτό το μήνα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εργασίες στο χωράφι.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αξιολόγησε τη Δευτέρα την καλλιέργεια χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο της πρώιμης άνοιξης των τελευταίων πέντε ετών και προβλέπονται βροχές που θα ενισχύσουν την καλλιέργεια στη ζώνη σιταριού των νότιων πεδιάδων των ΗΠΑ.

Στη Ρωσία, οι σταθερότερες τιμές, ο ξηρός καιρός και οι αναφορές για κανονιστικές καθυστερήσεις στις εξαγωγικές αποστολές προσέφεραν στήριξη στις διεθνείς αγορές σιταριού.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τον κορυφαίο προμηθευτή σιταριού στον κόσμο μετριάστηκαν από ενδείξεις ότι οι ροές εξαγωγών παραμένουν μεγάλες και από τη διάψευση της εταιρείας εμπορίας Aston ότι ορισμένες από τις αποστολές της είχαν σταματήσει.

Οι έμποροι θα λάβουν μια ενημέρωση σχετικά με τη ζήτηση για τις αμερικανικές καλλιέργειες από τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις εξαγωγικές πωλήσεις αργότερα την Πέμπτη.

Οι επενδυτές στρέφουν επίσης την προσοχή τους στα μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή, τα οποία θα προσφέρουν άλλο ένα στοιχείο για το χρονοδιάγραμμα των αναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις